Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Mokslininkai: LED lemputės = grėsmė Žemės ekologijai

Mindaugas Bružas

Didžiosios Britanijos ir kitų Europos šalių mokslininkai paskelbė prognozę apie artėjančias didelio masto aplinkosaugos problemas mūsų planetoje dėl LED lempų naudojimo. Pastarąjį dešimtmetį mokslininkų atlikti stebėjimai parodė, kad miestuose praktiškai pakeitė senąsias kaitrines lemputes. Todėl , kuri jau yra mėlyna, dabar ir naktį šviečia mėlynojoje spektro dalyje – tai yra rimta problema. Apie tai praneša žurnalas Science.

LED lempučių mėlyna šviesa – nėra natūrali šviesa

LED mėlyna šviesa

Mėlyna šviesa mūsų pasaulyje nėra natūrali – priešingai, ryškūs šviesos šaltiniai visada buvo raudoni arba oranžiniai, Saulė ar ugnies liepsna. Nepainiokite su mėnulio šviesa – mėnulis nespinduliuoja šviesos pats, o atspindi Saulės šviesą. Tokia padėtis gyvuoja milijonus metų, o gyvybė Žemėje yra prie jos prisitaikiusi. Todėl dabar, kai staiga mėlynos šviesos atsiranda per daug, nuo jos kenčia ne tik , bet ir planetos ekosistema.

Mokslininkų pastebėjimai

Mokslininkai pastebi, kad visose išsivysčiusiose šalyse žmonės sumažino melanino, atsakingo už miego ciklus, gamybą. Astronomai skundžiasi, kad dėl šviesos taršos jiems sunkiau stebėti žvaigždes, o biologai pastebi keistas vabzdžių elgesio anomalijas. Ekonomistai apskaičiavo, kad perėjimo prie LED apšvietimo nauda yra gerokai perdėta ir dažnai priklauso tik nuo vertinimo konteksto. Gali būti, kad žmonėms teks grįžti prie senų kaitrinių lempučių arba sugalvoti ką nors naujo.

Įvertink šį straipsnį

Suteikiame jums galimybę įvertinti mūsų turinį. Spustelėkite ant žvaigždės, kad įvertintumėte!

Vidutinis reitingas / 5. Balsų skaičius:

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

Pasidalinkite šiuo straipsniu
Sekti:
Naujienų, įvykių ir patarimų autorius. KAIPKADA.LT portalo redaktorius. Susisiekti galite el. paštu: mindaugas@kaipkada.lt, bendras redakcijos telefonas: +370 695 72614
Rašyti komentarą