Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Mokslininkai paaiškino, kodėl žmonės gali išgyventi po žaibo smūgio

Mindaugas Bružas

Tai ne visada sukelia tragiškų pasekmių, nes didžioji dalis žaibo nešamos srovės tiesiog „nuslysta” žmogaus kūno paviršiumi, o ne įsiskverbia į vidų, eidama trumpiausiu keliu į žemę.

Perkūnijos ir žaibai Žemėje kyla kiekvieną dieną, generuodami milijonus elektros iškrovų. Kai kurie teigia, kad be šio reiškinio gyvybė Žemėje tikriausiai negalėtų egzistuoti. Žaibo esmė – natūrali statinė elektros iškrova tarp žemės ir debesų. Žaibo gali siekti 100 milijonų voltų, todėl atsiranda plazma, kuri, išsikrovusi, pasireiškia ryškiu šviesos ir garso blyksniu.

Žaibai danguje

Nepaisant nuostabaus žaibo poveikio gamtai, kontakto atveju jis taip pat kelia pavojų žmogaus gyvybei. Milžiniška žaibo pernešama srovė gali sukelti širdies sustojimą, kuris yra labai pavojingas. Tuo pačiu metu, jei žaibas „palies” žmogų, kurio oda sudrėkusi nuo prakaito, dalis srovės pereis per lašelius, kurie yra laidesni už visą žmogaus kūną.

Įvertink šį straipsnį

Suteikiame jums galimybę įvertinti mūsų turinį. Spustelėkite ant žvaigždės, kad įvertintumėte!

Vidutinis reitingas / 5. Balsų skaičius:

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

Pasidalinkite šiuo straipsniu
Sekti:
Naujienų, įvykių ir patarimų autorius. KAIPKADA.LT portalo redaktorius. Susisiekti galite el. paštu: mindaugas@kaipkada.lt, bendras redakcijos telefonas: +370 695 72614
Rašyti komentarą