Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

NATO šalys vykdo didelio masto pratybas Slovakijoje ir Lietuvoje – informacija

NATO pratybos Lietuvoje / Asociatyvi nuotr.
Pranešimas žiniasklaidai

Slovakijoje, Leščio kariniame poligone, vyksta bendros NATO pratybos. Jose dalyvauja Čekijos, Slovakijos, Vokietijos, Jungtinių Amerikos Valstijų, Slovėnijos ir Ispanijos kariai, iš viso 1 500 profesionalių karių.

NATO pratybos Slovakijoje

Kariškiai demonstruoja šarvuotų transporto priemonių galimybes, gynybos nuo bepiločių orlaivių būdus, pagrindines medicininės pagalbos ir sužeistųjų evakuacijos iš mūšio lauko metodus.

„Kasdien stebime, keičiasi situacija mūšio lauke įvairiuose konfliktuose, o bepiločiai orlaiviai yra viena pagrindinių ten naudojamų technologijų, todėl kova su jais yra raktas į pergalę”, – sakė Slovakijos 2-osios mechanizuotosios brigados vadas Robertas Kecio.

Rusijai įsiveržus į Ukrainą, NATO nusprendė sukurti keturias naujas tarptautines kovines grupes Bulgarijoje, Vengrijoje, Rumunijoje ir Slovakijoje. Jų pagrindinė užduotis – stiprinti Aljanso gebėjimą atgrasyti nuo grėsmių ir apsaugoti rytinį bloko flangą. Iki liepos 1 d. grupei Slovakijoje vadovaus Ispanijos kariuomenė.

Lietuvos ir Lenkijos pratybos

Lietuva kartu su Lenkija pradėjo bendras karines pratybas „Brave Griffin”, kurias remia NATO sąjungininkės JAV ir Portugalija. Iš viso pratybose dalyvauja 1 500 karių ir 200 vienetų technikos.

Pratybų scenarijus – Suvalkų koridoriaus gynyba galimos Rusijos agresijos atveju. Maskva ne kartą yra pareiškusi, kad teritorija tarp Baltarusijos, Lietuvos ir Lenkijos jai yra potencialiai įdomi, nes leidžia suvienyti padalytą Kaliningrado sritį. Be to, užgrobus šią teritoriją, Baltijos šalys būtų izoliuotos nuo likusios NATO dalies.

„Tai dar vienas įrodymas, kokios artimos yra mūsų šalys, kokie stiprūs esame sąjungininkai. Šios pratybos patvirtina ne tik Lenkijos ir Lietuvos, bet ir Jungtinių Amerikos Valstijų bei Portugalijos pasirengimą dirbti kartu, sąveikauti ir siekti rezultatų”, – sakė Lietuvos Gitanas Nausėda.

Lenkijos prezidento Andrzejaus Dudos teigimu, Rusija dislokuoja savo branduolinius ginklus Baltarusijoje ir galbūt Kaliningrado srityje. Ir į šį Maskvos tarptautinės teisės pažeidimą turi atsakyti NATO.

„Rusija jau daugelį metų perkelia savo ginklus ir didina savo karinį buvimą Kaliningrade. Tai niekam nėra paslaptis. Be kita ko, jau daugelį metų ten perkeliamos „Iskander”, ir tikėtina, kad ten bus dislokuoti Rusijos branduoliniai ginklai, taigi būtent Rusija pažeidžia tarptautines sutartis dėl branduolinio ginklo platinimo. Būtent Rusija dabar perkelia savo branduolinius ginklus į Baltarusiją, todėl neabejoju, kad reikia NATO atsako. Mums reikia adekvataus atsako, todėl manau, kad visas NATO regionas turėtų būti patikimai apsaugotas branduoliniais ginklais. Todėl branduolinių ginklų mainų turėtų būti išplėsta, įtraukiant NATO rytinio flango šalis”, – sakė Lenkijos Prezidentas Andrzejus Duda.

Šios pratybos yra tik vienas iš artimiausiais mėnesiais planuojamų panašių renginių sąrašo. Iki birželio pradžios Lietuvos kariuomenė vykdys vieną didžiausių ir intensyviausių karinių mokymų ciklų. Jose dalyvaus daugiau kaip 20 000 Lietuvos karių ir jų sąjungininkų bei tūkstančiai karinės technikos vienetų. Pratybų tikslas – užtikrinti, kad regionas ir NATO būtų pasirengę apsiginti.

Įvertink šį straipsnį

Suteikiame jums galimybę įvertinti mūsų turinį. Spustelėkite ant žvaigždės, kad įvertintumėte!

Vidutinis reitingas / 5. Balsų skaičius:

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

Pasidalinkite šiuo straipsniu
Rašyti komentarą