Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Naudinga žinoti: 11 moksliškai įrodytų naudingų magnio savybių

Mindaugas Bružas

Nors jo randama įvairiuose maisto produktuose, įskaitant žaliąsias lapines daržoves, riešutus, sėklas ir pupeles, daugelis žmonių su maistu negauna pakankamai magnio.

Specialistai pabrėžia būtinybę gauti pakankamą magnio kiekį dėl daugybės naudingų savybių fizinei ir psichologinei sveikatai. Remiantis „Healthline“ svetainėje paskelbta informacija, ji atlieka šias funkcijas.

Biocheminės reakcijos

Kiekvienoje žmogaus kūno ląstelėje yra magnio, kuris yra svarbus elementas kiekvienai ląstelei atlikti savo funkcijas. Apie 60% magnio yra susikaupę kauluose, o likusi dalis yra raumenyse, minkštuosiuose audiniuose ir skysčiuose, įskaitant kraują.

Viena iš pagrindinių medžiagos užduočių – veikti katalizatorius biocheminėse reakcijose, kurias nuolat vykdo fermentai. Taip, jis dalyvauja daugiau nei 600 biocheminių reakcijų.

Fizinės ištvermės didinimas

Mankštos metu organizmui magnio reikia daugiau nei poilsio metu, priklausomai nuo fizinio aktyvumo pobūdžio. Magnis padeda transportuoti cukrų iš kraujo į raumenis ir atsikratyti laktato, kuris gali kauptis fizinio krūvio metu ir sukelti nuovargį.

Be to, pasak mokslininkų, magnio papildai gali būti ypač naudingi didinant vyresnio amžiaus žmonių fizinį aktyvumą ir tiems, kuriems trūksta šios maistinės medžiagos. Tyrimas, kuriame dalyvavo 2570 moterų, parodė, kad padidėjęs magnio suvartojimas padidino raumenų masę ir jėgą.

Riešutai ir juose esantis magnis

Kova su depresija

Magnis vaidina svarbų vaidmenį smegenų veikloje ir nuotaikoje, o mažas jo kiekis yra susijęs su padidėjusia depresijos rizika.
Daugiau nei 8800 žmonių duomenų analizė parodė, kad jaunesniems nei 65 metų žmonėms, kurie vartojo mažiausiai magnio, depresijos rizika buvo 22% didesnė.

Cukrinio diabeto profilaktika

Tyrimų duomenimis, maždaug 48 % žmonių, sergančių 2 tipo cukriniu diabetu, kraujyje yra mažas magnio kiekis, o tai gali būti dėl sumažėjusio organizmo gebėjimo efektyviai reguliuoti cukraus kiekį.

Be to, tyrimai rodo, kad , vartojantys daugiau magnio, turi mažesnę riziką susirgti 2 tipo cukriniu diabetu. Tačiau poveikis priklauso nuo to, kiek magnio gaunama su maistu. Pavyzdžiui, pagal vieną tyrimą, maisto papildai neturėjo teigiamo poveikio cukraus kiekiui kraujyje ar insulino kiekiui žmonėms, kurių trūkumas nebuvo.

Širdies sveikatos stiprinimas

Be to, magnis vaidina svarbų vaidmenį palaikant širdies sveikatą. Taigi, remiantis tyrimų rezultatais, papildai gali padėti kovojant su aukštu kraujospūdžiu, o tai savo ruožtu gali būti veiksnys, didinantis širdies ir kraujagyslių ligų riziką.

Priešuždegiminė savybė

Mažas magnio suvartojimas gali sukelti dažnus uždegiminius procesus, kurie vaidina svarbų vaidmenį senstant ir lėtinėms ligoms.

Remiantis moksline 11 tyrimų apžvalga, magnio papildai sumažina CRP, uždegimo žymens, lygį žmonėms, sergantiems lėtinėmis uždegiminėmis ligomis. Kiti tyrimai pranešė apie panašius rezultatus: magnio papildai gali sumažinti CRP ir kitus uždegimo žymenis, tokius kaip interleukinas-6.

Migrenos priepuolių prevencija

Migrena gali būti skausminga ir dažnai sukelia tokius simptomus kaip pykinimas, vėmimas ir jautrumas šviesai bei triukšmui. Be to, daugelio mokslininkų teigimu, žmonių, kurie dažniau nei kiti kenčia nuo migrenos, organizme trūksta magnio.

Kaip parodė keli tyrimai, šio trūkumo užpildymas gali užkirsti kelią migrenos priepuoliams ir juos sušvelninti.

PMS simptomų palengvinimas

Priešmenstruacinis sindromas (PMS) yra viena iš dažniausiai pasitaikančių vaisingo amžiaus moterų būklių ir dažnai pasireiškia tokiais simptomais kaip skysčių susilaikymas, pilvo spazmai, nuovargis ir dirglumas. Įrodyta, kad magnio papildai padeda sumažinti PMS simptomus, taip pat kitas sąlygas, tokias kaip menstruacijų spazmai ir migrenos priepuoliai.

Viename tyrime nustatyta, kad 250 mg magnio kasdieninis vartojimas padėjo susidoroti su tokiomis problemomis kaip pilvo pūtimas, ir padidėjęs 126 moterims, sergančioms PMS.

Kaulų stiprinimas

Be visų aukščiau išvardytų dalykų, magnis reikalingas kaulų sveikatai palaikyti ir apsaugoti nuo kaulų retėjimo. Kai kurie tyrimai rodo, kad mažas šio mineralo kiekis yra susijęs su padidėjusia osteoporozės išsivystymo rizika. Be to, 3 metus trukusiame tyrime, kuriame dalyvavo 358 žmonės, kuriems buvo atliekama dializė, tie, kurie vartojo mažiausią magnio kiekį, patyrė tris kartus daugiau lūžių nei tie, kurie vartojo didžiausias dozes.

Gera miego kokybė

Magnis naudojamas kaip natūralus vaistas nuo miego problemų, tokių kaip , nes jis veikia neuromediatorių, dalyvaujančių miego ir pabudimo ciklų reguliavime, pvz., gama aminosviesto rūgšties, darbą.

Streso simptomų mažinimas

Apibendrinant reikėtų pažymėti, kad daugelio ekspertų teigimu, magnis padeda sumažinti nerimo lygį. Pavyzdžiui, vienas tyrimas, kuriame dalyvavo 3172 suaugusieji, nustatė ryšį tarp didesnio magnio suvartojimo ir mažesnės depresijos bei nerimo rizikos.

Įvertink šį straipsnį

Suteikiame jums galimybę įvertinti mūsų turinį. Spustelėkite ant žvaigždės, kad įvertintumėte!

Vidutinis reitingas / 5. Balsų skaičius:

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

Pasidalinkite šiuo straipsniu
Sekti:
Naujienų, įvykių ir patarimų autorius. KAIPKADA.LT portalo redaktorius. Susisiekti galite el. paštu: mindaugas@kaipkada.lt, bendras redakcijos telefonas: +370 695 72614
Rašyti komentarą