Naujienos iš Seimo: Lietuvoje – valstybės gynybos fondas

Mindaugas Bružas

, pabrėždamas poreikį stiprinti nacionalinį saugumą, patvirtino Gynybos fondo paketą, kurio tikslas – padidinti šalies gynybos finansavimą iki 3 proc. BVP. Šiandien Seimas priėmė Valstybės gynybos fondo įstatymą ir kitus teisės aktus, kurie didina pelno mokesčio tarifą, akcizus degalams, kurui, alkoholiui ir rūkalams.

Valstybės gynybos fondo įstatymu įsteigtas Valstybės gynybos fondas, nustatyti jo paskirtis, lėšų šaltiniai, naudojimas ir valdymas. Fondo lėšas sudarys laikinasis bankų solidarumo įnašas už 2025 m., savanoriškos fizinių ir juridinių asmenų įmokos, pelno mokesčio ir akcizų pajamų dalys nuo 2025 m., kitos teisėtai gautos lėšos ir 25 mln. eurų iš valstybės biudžeto pajamų. Šios lėšos bus skiriamos civilinės saugos stiprinimui ir plėtrai iki 2030 m. gruodžio 31 d.

Gynybos fondo lėšos bus naudojamos divizijos lygmens karinio vieneto pajėgumui vystyti, brigados infrastruktūrai sukurti, kontrmobilumo priemonėms prieš priešo pajėgas išvystyti, karinio mobilumo ir dvigubo naudojimo transporto infrastruktūros projektams finansuoti bei civilinės saugos programoms įgyvendinti. Finansų ministrė Gintarė Skaistė pabrėžė, kad šis sprendimas leidžia turėti ilgalaikę viziją, skirti 3 proc. BVP gynybai ir paankstinti kai kuriuos sprendimus dėl įsigijimų.

Lietuvos gynybos fondas

Seimas taip pat patvirtino pelno mokesčio įstatymo pakeitimus, didindamas pelno mokesčio tarifą verslui nuo 15 proc. iki 16 proc. ir mažų įmonių tarifą nuo 5 iki 6 proc. Atsisakyta pelno mokesčio lengvatų draudimo ir sveikatos sektoriams bei automobilių atskaitos ribojimo, susieto su žalumu. Kuo mažiau CO2 dujų išmetančio automobilio kaina bus lengviau atskaitytina iš pajamų.

Akcizų įstatymo pakeitimai numato didinti akcizus alui, vynui, tarpiniams produktams, etilo alkoholiui, cigaretėms, cigarams, rūkomajam tabakui, kaitinamojo tabako produktams ir elektroninių cigarečių skysčiui per trejus metus. Papildomos pajamos bus nukreiptos į Valstybės gynybos fondą. Be to, nustatyta saugumo dedamoji kuro akcize, siekiant kuo mažesnio anglies dioksido dedamosios poveikio galutiniam vartotojui. Finansų ministrė pažymėjo, kad kuro akcizų didinimas sudaro beveik trečdalį Gynybos fondo biudžeto.

Seimas nusprendė nepritarti Gyventojų pajamų mokesčio įstatymo pakeitimams dėl verslo liudijimų reguliavimo pokyčių, grąžindamas projektą Biudžeto ir finansų komitetui tobulinti. Projektas siūlė mažinti metinių pajamų ribą dirbantiesiems su verslo liudijimu ir ją susieti su vidutiniu darbo užmokesčiu (VDU).

Be to, numatoma išleisti gynybos obligacijas, kurios galėtų būti parengtos dabartinių taupymo lakštų pagrindu. Tokiu būdu valstybė tikisi sutaupyti lėšas, kurios būtų išleistos skolinimuisi rinkoje.

Gynybos fondo paketas sudarytas iš keturių dalių:

  • solidarumo įnašo pratęsimo,
  • pelno mokesčio,
  • akcizų sprendimų
  • saugumo įnašo koncepcijos.

Seimas jau anksčiau pritarė Laikinojo solidarumo įnašo įstatymo pataisoms, pagal kurias solidarumo įnašo mokėjimas pratęstas vieniems metams. Tikimasi, kad kitais metais bus surinkta apie 50−70 mln. eurų papildomų pajamų. Saugumo įnašo koncepcijos iniciatyva dar nėra registruota ir dėl jos bus sprendžiama vėliau.

Įvertink šį straipsnį

Suteikiame jums galimybę įvertinti mūsų turinį. Spustelėkite ant žvaigždės, kad įvertintumėte!

Vidutinis reitingas / 5. Balsų skaičius:

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

Pasidalinkite šiuo straipsniu
Sekti:
Naujienų, įvykių ir patarimų autorius. KAIPKADA.LT portalo redaktorius. Susisiekti galite el. paštu: mindaugas@kaipkada.lt, bendras redakcijos telefonas: +370 695 72614
Rašyti komentarą