Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Nuo 2024 metų sausio keisis tvarka dėl vairuotojo pažymėjimų galiojimo: ką būtina žinoti? (atnaujinta)

Pakeitimai susiję su vairuotojo pažymėjimu 2024 metais / Regitra nuotr.
Mindaugas Bružas

Norint gauti ar pasikeisti vairuotojo pažymėjimą, „Regitrai“ būtina pateikti galiojančią medicininę pažymą. Tačiau šios galiojimui pasibaigus, ne visi vairuotojai vėl atlieka medicininę patikrą. Nuo metų sausio bus kitaip. Kokie pakeitimai bus atlikti ir kaip tam pasiruošti?

 

Atnaujinta informacija (2023-11-13)

Šiuo metu tokių vairuotojų, kurių sveikatos pažyma nebegalioja, yra kas penktas, todėl Vyriausybė nusprendė prailginti įstatymo įsigaliojimą.

Sveikatos apsaugos ministerijos teigimu, šis skaičius yra milžiniškas, todėl, ministro įsakymu, iki gegužės 31 dienos vairuotojai dar nebus baudžiami, galės vairuoti, negaliojančių medicininių pažymų terminas bus pratęstas. Per šį laiką vairuotojai bus raginami pasitikrinti ir atsinaujinti sveikatos pažymą.

Vairuotojo pažymėjimas bus susietas su medicininės pažymos galiojimu

Nepasitikrinusių sveikatos Vyriausybės ar jos įgaliotos institucijos nustatytu periodiškumu vairuotojų turimi vairuotojo pažymėjimai vidaus reikalų ministro nustatyta tvarka skelbiami negaliojančiais.

Pašalinus priežastis, lėmusias vairuotojo pažymėjimo paskelbimą negaliojančiu, skelbiamas galiojančiu automatinėmis priemonėmis tai pažymint Respublikos kelių transporto priemonių vairuotojų registre.

Nuo 2024 m. sausio 1 d. pradės veikti kontrolės mechanizmas ir vairuotojo pažymėjimo galiojimo trukmė bus susieta su vairuotojų sveikatos medicininės pažymos galiojimu. Nepasitikrinusių sveikatos nustatytu periodiškumu vairuotojų turimi vairuotojo pažymėjimai bus paskelbti negaliojančiais ir vairuotojai nebegalės dalyvauti eisme.

Vairuotojo pažymėjimo pavyzdys / Regitra nuotr.
Vairuotojo pažymėjimo pavyzdys / nuotr.

Vairuotojo medicininės pažymos yra skirstomos į dvi grupes, kurios turi skirtingus galiojimo terminus

Šiuo metu vairuotojų sveikatos patikrinimo medicininės pažymos yra skirstomos į dvi grupes, kurios turi skirtingus galiojimo terminus:

  • I-oji grupė galioja 10 metų.
  • II-oji grupė galioja 2 metus.

Šios vairuotojų sveikatos patikrinimo medicininės pažymos pagal savo grupes yra priskirtos tam tikroms transporto priemonių kategorijoms:

  • I-ajai kategorijai priklauso AM, A1, A2, A, B1, B ir BE kategorijų transporto priemonių vairuotojai.
  • II-ajai kategorijai priklauso C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE kategorijų transporto priemonių vairuotojai.

 

Kas kiek laiko turi būti vykdoma medicininė apžiūra vairuotojams?

Transporto priemonių vairuotojų sveikatos tikrinimo mastas ir periodiškumas
Transporto priemonių vairuotojų sveikatos tikrinimo mastas ir periodiškumas

Kaip vyks teisę vairuoti suteikiančių dokumentų galiojimo patikra kelyje?

Naujai priimti Saugaus eismo automobilių keliais įstatymo pakeitimai Kelių policijos pareigūnų darbe iš esmės nieko nekeičia.

Kaip iki šiol policijos pareigūnai, sustabdę transporto priemonę, patikrindavo informaciją apie asmens teisę vairuoti transporto priemonę per specialią aplikaciją, lygiai taip pat tikrins ir ateityje.

Dabar, įvedus asmens duomenis, policijos pareigūnai gali matyti, ar vairuotojo pažymėjimas galioja, ar nėra atimta vairuoti, ar transporto priemonei atlikta techninė apžiūra, ar ji apdrausta. Planuojama, kad sistema pasipildys duomenimis apie vairuotojo pažymėjimo sustabdymą dėl sveikatos pažymėjimo nebuvimo.

 

Įstatymo pakeitimą rasite čia: https://e-seimas.lrs.lt/portal/legalAct/lt/TAD/ad9254734af311edb7269d52b4d4fd38

Įvertink šį straipsnį

Suteikiame jums galimybę įvertinti mūsų turinį. Spustelėkite ant žvaigždės, kad įvertintumėte!

Vidutinis reitingas / 5. Balsų skaičius:

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

Pasidalinkite šiuo straipsniu
Sekti:
Naujienų, įvykių ir patarimų autorius. KAIPKADA.LT portalo redaktorius. Susisiekti galite el. paštu: mindaugas@kaipkada.lt, bendras redakcijos telefonas: +370 695 72614
Rašyti komentarą