Nuo bičių ant stogo iki saulės elektrinės – „BIG Vilnius“ įgyvendina tvarius sprendimus

Įkurdinęs bites ant prekybos centro stogo, efektyviai naudojantis energiją bei taupantis vandenį, atsakingai valdomas sostinės Fabijoniškių mikrorajone įsikūręs prekybos centras „BIG Vilnius“ įvertintas tarptautiniu „Breeam In-Use“ sertifikatu.

„Prekybos centre kuriame patogią ir kokybišką aplinką nuomininkams bei pirkėjams, todėl ilgaamžiai, tvarūs, į žmogų supančios aplinkos kokybę ir jo sveikatą orientuoti sprendimai – vieni svarbiausių mūsų veiklos prioritetų“, – sako PC „BIG Vilnius“ valdytoja Gintautė Radušienė.

 

Įkurdino bites

Pasaulyje pripažintu „Breeam“ pastatų tvarumo sertifikatu vertinami nauji ir jau eksploatuojami , o šio sertifikato gavimas patvirtina, jog prieš keliolika metų pastatytas, tačiau atsakingai prižiūrimas pastatas gali atitikti aukštus aplinkosaugos bei tvarumo standartus.

​​Pasak G. Radušienės, tvarumas, energijos taupymas, CO2 emisijos mažinimas yra vieni iš prioritetinių prekybos centro tikslų, todėl gautas tvarumo sertifikatas – tik pirmasis žingsnis toliau kuriant aukštus tvarumo standartus atitinkančią aplinką.

Kad prekybos centro valdytojams svarbus ne tik pastato tvarumas, bet ir aplinka, kurioje dirba, parodo prieš metus priimtas sprendimas ant prekybos centro „BIG Vilnius“ stogo apgyvendinti bites.

Kaip komentavo miesto bitininkystės idėją puoselėjantis profesionalus bitininkas Urbanbee.lt įkūrėjas ir direktorius Paulius Chockevičius, , gyvenančios mieste, prisideda prie bioįvairovės didinimo, o jas ant savo pastatų stogų įsileidžiantys verslai aplink save suburia tvarią ir sąmoningą bendruomenę. Ant prekybos centro pastato stogo įkurdintuose aviliuose surinktas medus dovanojamas nuomininkams ir partneriams.

 

Rinkosi nestandartinius sprendimus

Prekybos centras, siekdamas „Breeam“ įvertinimo, ėmėsi pokyčių ir efektyviau naudodamas energiją. Sutaupyti energijos pastate padeda pastato stiklo fasadų padengimas specialiomis šilumą atspindinčiomis plėvelėmis: pavyko subalansuoti oro temperatūrą patalpų viduje ir sumažinti kondicionavimo poreikį karštomis dienomis, sykiu  ir energijos sąnaudas.

Prekybos centre taip pat įrengtas modernus energiją taupantis LED su specialiais davikliais ir laikmačiais, leidžiančiais išvengti energijos švaistymo. Be to, pasirinkti apšvietimo sprendimai beveik neskleidžia ultravioletinių ir infraraudonųjų spindulių, taip užtikrindami minimalius energijos praradimus ir saugumą, ir yra visiškai perdirbami.

„Mūsų prekybos centro lankytojai vis labiau vertina verslų socialinę atsakomybę, tvarumą, išteklių taupymą, todėl mes ne tik aktyviau bendradarbiaujame su aplinkinių rajonų gyventojų bendruomenėmis, bet ir stengiamės, jog tiek prekybos centro nuomininkų įvairovė, tiek prekybos centro aplinka, pirkėjus, gyvenančius kaimynystėje, ar vykstančius pakeliui iš darbo, skatintų nuolat pas mus sugrįžti“, – kalbėjo G. Radušienė.

 

Dar vienas tvarus žingsnis, kuriam ruošiasi prekybos centro komanda – elektrinių, skirtų aprūpinti pastatą švaria , įrengimas.

 

Ieško būdų taupyti išteklius

Kaip komentavo auditą pagal „Breeam“ reikalavimus atlikusios konsultacijų bendrovės „Mepco“ tvarių pastatų vertintoja Martyna Beinorė, „Breeam“ sertifikatas – svarbus pasiekimas, ypač pastatui, kuris eksploatuojamas jau 18 metų. Be to, „BIG Vilnius“ –  vienas iš nedaugelio pastatų Lietuvoje, kurio valdytojai pasirinko vertinti ne tik pastato efektyvumą, bet ir valdymą (angl. Management performance).

Vertinant PC „BIG Vilnius“ prekybos centro pastato efektyvumą, daugiausia kreditų skirta Vandens ir Transporto kategorijose, o, kalbant apie pastato valdymą, išsiskyrė Valdysenos ir Vandens kategorijos. Prekybos centras palankiausių vertinimų sulaukė už įdiegtus efektyvesnius vandens naudojimo ir taupymo sprendimus. Dar vienas pastato privalumas – patogus pasiekiamumas viešuoju transportu.

Prekybos centro komanda įsiklauso į nuomininkų ir lankytojų poreikius bei lūkesčius, todėl įvertinta sklandi komunikacija tarp pastato valdytojų ir naudotojų bei kaimynų, nemažai kreditų suteikta ir už reguliarią inžinerinių sistemų priežiūrą.

„Gautas „Good“ įvertinimas leis nusibrėžti tolesnes gaires, susidėlioti prioritetus ir veiksmų planą bei imtis darbų, padedančių kurti dar geresnes sąlygas prekybos centro darbuotojams, lankytojams bei įgyvendinti įsipareigojimą būti tvariems, prisiimti atsakomybę už mus supančią aplinką. Neabejojame, jog ateityje mūsų pastangos sulauks dar aukštesnio „Breeam“ vertinimo, – komentavo PC „BIG Vilnius“ valdytoja G. Radušienė.

 

Pastato tvarumo vertinimą inicijavo prekybos centro „BIG Vilnius“ valdytojas – tarptautinė nekilnojamojo turto konsultacijų bendrovė „Newsec“.

Prekybos centras „BIG Vilnius“ Fabijoniškių mikrorajone veikia nuo 2006 metų. 28 tūkst. kv. m plotą užimančiame prekybos centre įsikūrę 80 prekybos ir paslaugų vietų.

Share This Article
Rašyti komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Išeiti iš AMP versijos