Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Paaiškiname, kada įjungti kruizo kontrolę yra pavojinga vairuotojui

Adomas Račkauskas

Šiuolaikiniuose automobiliuose įrengta daug naudingų funkcijų, kurios palengvina vairavimą ir padaro jį patogesnį, pavyzdžiui – kruizo . Naudojantis ja svarbu nepamiršti šios sistemos privalumų ir trūkumų, taip pat atsižvelgti į konkrečių kelio sąlygų specifiką.

Kas yra kruizo kontrolė?

Kruizo kontrolė – tai speciali sistema, skirta palaikyti pastovų važiavimo greitį, nereikalaujant nuolat spausti akceleratoriaus pedalo. Įjungus kruizinę sistemą, vairuotojas nustato norimą greitį, kuris palaikomas automatiškai.

Kruizo kontrolės privalumai

  • Patogumas ilgose kelionėse – vairuotojui nereikia laikyti ant pedalo.
  • Saugaus važiavimo greičio palaikymas – teisingai nustatytos kruizo kontrolės reikšmės padeda išvengti baudų už greičio viršijimą.
  • Efektyvesnis degalų naudojimas – sklandžiai reguliuojant degalų tiekimą ir važiuojant tuo pačiu greičiu galima sutaupyti pinigų. Priklausomai nuo automobilio modelio, galima sutaupyti nuo 4 iki 10 proc.

Kruizo kontrolės trūkumai

Tačiau yra ir kruizo kontrolės trūkumų, bet jie yra specifiniai ir jų yra labai nedaug:

  • Pavojus naudoti tam tikromis oro sąlygomis. Nerekomenduojama važiuoti naudojant kruizo kontrolę slidžiuose ir apsnigtuose keliuose.
  • Naudojant kruizo kontrolę gali sumažėti vairuotojo dėmesio koncentracija ir gebėjimas reaguoti į kelio sąlygas.
  • Kai kurie rodo, kad prie kruizo kontrolės įpratęs vairuotojas praranda erdvinį suvokimą ir, iškilus avarinei situacijai kelyje, gali spausti gazą, o ne stabdį.

Greičio palaikymo sistemos

Trys kruizo kontrolės tipai

  • Greičio ribotuvas – tai iš esmės pagrindinė kruizo kontrolės funkcija, neleidžianti automobiliui įsibėgėti greičiau nei nustatyta greičio riba, nepaisant to, kad nuspaustas akceleratoriaus pedalas. Tačiau jį atleidus, pradės lėtėti. Ši funkcija leidžia pirmiausia apsidrausti nuo greičio viršijimo.
  • Pasyvioji kruizo kontrolė yra standartinė, dažniausiai naudojama sistema, kuri palaiko nustatytą greitį, tačiau negali savarankiškai stabdyti, kai aptinkama kliūtis, ir vėl savarankiškai greitėti, jei kelias laisvas.
  • Aktyvioji kruizo kontrolė / adaptyvioji kruizo kontrolė (ACC) – šiuolaikinė sistemos su išplėstinėmis funkcijomis. Dėl jutiklių, radaro, GPS ir kitų pagalbinių priemonių ACC iš dalies atlieka vairuotojo funkcijas. Ji mato eismo sraute esančius automobilius, gali savarankiškai palaikyti atstumą iki priekyje važiuojančio automobilio, kartu su juo stabdyti ir greitėti be žmogaus-vairuotojo.

Įvertink šį straipsnį

Suteikiame jums galimybę įvertinti mūsų turinį. Spustelėkite ant žvaigždės, kad įvertintumėte!

Vidutinis reitingas / 5. Balsų skaičius:

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

Pasidalinkite šiuo straipsniu
KAIPKADA.LT portalo straipsnių autorius ir specialistas darbo bei verslo srityse. Taip pat domiuosi namų statyba ir nekilnojamuoju turtu. Susisiekti galite el. paštu: adomas@kaipkada.lt, bendras redakcijos telefonas: +370 695 72614
Rašyti komentarą