Pagalba paukščiams: nuo elektros smūgių paukščius Lietuvoje gelbės specialios technologijos

Kaipkada.lt

patogiausią vietą nutūpimui ar lizdų sukimui, dažnai pasirenka elektros linijų atramas. Tačiau, žinoma, tai nėra geriausias sprendimas. Prilietę laidus jie gali būti mirtinai nutrenkti elektros srovės, lizdai gali užsiliepsnoti (o tai sukeltų grėsmę ir žmonėms), taip pat yra tikimybė, jog elektros tinkle įvyks gedimas, nutrūks elektros energijos tiekimas.

Įprastai paukščiai gali saugiai tupėti ant elektros linijų. Tačiau bėdos prasideda tuomet, kai paukštis išskleidžia sparnus ir iš abiejų pusių susiliečia su laidais. Tai tarsi sukuria elektros tekėjimo kelią ir, žinoma, paukštis nukenčia, o aplinkinis rajonas dėl to gali paskęsti tamsoje.

Paukščių apsauga 2

Minimalus atstumas tarp elektros laidininkų svyruoja nuo 0,75 m iki 6 m, priklausomai nuo sistemos įtampos lygio. Paukščių rūšių, kurių mirtingumas čia yra didžiausias, vidutinis sparnų plotis svyruoja nuo 1 m iki 2,8 m. Tad, jiems tikrai užtenka ilgio, kad „sujungtų“ du elektros kabelius.

Dažniausiai pasaulyje elektros smūgius patiria šios septynios paukščių rūšys: , suopiai, pelėdos, grifai, varnai, ereliai ir vanagai. Žinoma, dažnai šią kompaniją papildo ir maži gyvūnėliai, pavyzdžiui, voverės.

„Siekdami sušvelninti pastarąją situaciją ir norėdami išvengti nelaimių, įvairių šalių elektros skirstymo ir perdavimo operatoriai siekia prisitaikyti prie laukinės gamtos, tad naudoja apsauginius izoliavimo gaubtus. Šioje vietoje geriausiai savo funkciją atlieka silikoniniai gaubtai“, – pasakojo UAB „Baltic Agency Service“ (BAS) direktorius Vilius Prelgauskas.

Paukščių apsauga 3

Būtent pastaroji įmonė, kuri Baltijos šalyse atstovauja tik kokybiškiems bei inovatyviems elektrotechnikos gamintojams ir tiesia tiltą tarp gamintojų bei vartotojų, ir pristatė Lietuvos rinkai gaminius iš JAV. Laukinių gyvūnų „gelbėjimo“ produktus sukūrė „Midsun Group“.

Amerikiečiai gamina izoliuotų šynų sistemos produktus. Pagrindinė pastarųjų funkcija susijusi su apsauga. Vidutinės įtampos silikono izoliaciniais gaubtais siekiama apsaugoti transformatorius ir kitą elektros įrangą nuo laukinių gyvūnų. Savo klientams ši firma gali pasiūlyti daugiau nei 100 laukinės gamtos apsaugos produktų. Taip pat „Midsun Group“ įmonė vienintelė pasaulyje gamina universalaus panaudojimo karpomus silikono kilimėlius, kurie pritaikyti nestandartinėms situacijoms bei pastočių rekonstrukcijoms.

Paukščių apsauga

„Gegužės 15-17 d. Lietuvos parodų ir kongresų centre LITEXPO kartu su BALTTECHNIKA 2024 vyks paroda/konferencija „Ateities Baltijos šalyse 2024“. Šio renginio metu visiems dar kartą priminsime, jog reikia rūpintis ne tik savimi, bet ir mus supančia aplinka. Tad, bus atsakyta į klausimą, kaip šynų izoliavimo gaubtai gali apsaugoti laukinius gyvūnus ir pastočių įrangą. Besidomintys elektros tinklų apsauga sužinos ir apie „recloserių“ naudą. Žinoma, tai tik maža dalis informacijos ir produkcijos, kurią rasite atvykę į konferenciją“, – pridūrė V. Prelgauskas.

Apsilankę BAS stende turės galimybę elektrotechnikos paslapčių pasimokyti iš viso pasaulio gamintojų, mat ši įmonė partnerių turi daug ir beveik visuose žemynuose.

„Ateities energetika Baltijos šalyse 2024“ konferencijoje bus pristatytos saulės energetikos technologinės naujovės, pastatų valdymo bei tvarumas pramonėje. Čia bus aptarti naujausi pokyčiai ir tendencijos, išnagrinėtos naujovės. Tai atskira BALTTECHNIKA 2024 parodos dalis.

Įvertink šį straipsnį

Suteikiame jums galimybę įvertinti mūsų turinį. Spustelėkite ant žvaigždės, kad įvertintumėte!

Vidutinis reitingas / 5. Balsų skaičius:

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

Pasidalinkite šiuo straipsniu
Rašyti komentarą