Svogūnai yra neatsiejamas daugelio patiekalų ingredientas, tačiau nedaugelis susimąsto, kad juos valgyti galima neteisingai.
Svogūnai yra ne tik skani daržovė, bet ir tikras natūralus antibiotikas. Jų antivirusinės ir baktericidinės savybės padeda stiprinti imuninę sistemą ir kovoti su įvairiomis infekcijomis. Be to, svogūnai pasižymi diuretiniu poveikiu ir stimuliuoja virškinimo sulčių gamybą, o tai padeda geriau įsisavinti maistą ir gerina medžiagų apykaitą. Turtinga svogūnų vitaminų ir mineralų sudėtis padeda iš organizmo pašalinti toksinus ir nuodingas medžiagas, gerina žarnyno motoriką ir net didina smegenų aktyvumą. O dėl vitaminų A, E ir C svogūnai prisideda prie odos, plaukų ir nagų grožio.
Svogūnuose gausu įvairių vitaminų, pavyzdžiui, A, B, C, E ir H (biotino). Juose taip pat yra mineralinių medžiagų, įskaitant kalcį, magnį, geležį, fosforą ir kt.
Fitoncidai, flavonoidai, pektinas ir ląsteliena – tai kitos naudingos medžiagos, randamos svogūnuose. Tačiau reikėtų nepamiršti, kad net ir sveikiausias produktas gali turėti neigiamų pasekmių, jei jo vartojama per daug. Mitybos specialistai rekomenduoja neviršyti 150 g svogūnų per dieną ribos, kuri atitinka vieną nedidelį svogūną. Svogūnus galima valgyti šviežius, virtus arba troškintus. Pagrindinė taisyklė – svogūną pjaustyti kuo smulkiau, kad išsiskirtų visi jame esantys naudingieji sulfidai.
Taigi svogūnai yra ne tik nepakeičiamas mūsų virtuvės ingredientas, bet ir tikras pagalbininkas siekiant išsaugoti sveikatą ir grožį. Žinodami visą jo naudą ir tinkamo vartojimo paslaptis, galime visapusiškai įvertinti šią įprastą, bet tokią naudingą daržovę.