Silkė – neatsiejama lietuviškos virtuvės dalis, todėl be jos neapsieina nė vienas šventinis stalas. Be to, toks žuvies paruošimo būdas gali puikiai papildyti įvairius patiekalus kasdieniame meniu.
Sausas silkės sūdymas
Tam jums reikės:
- atšildyta silkės filė
- 2 šaukštelių stambios jūros druskos
- 1 šaukštelio cukraus
Sumaišykite druską ir cukrų ir tolygiai patrinkite visą žuvies paviršių. Sudėkite pasūdytą žuvį į indą arba padėkite ant maistinės plėvelės, tolygiai paskirstykite likusį druskos ir cukraus mišinį ir padėkite į šaldytuvą trims dienoms. Po to silkę apdorokite kaip įprasta ir pamirkykite vandenyje arba piene.
Silkės sūdymas marinate
Tai lengviausias ir greičiausias būdas sūdyti silkę namuose. Jums reikės:
- atšildyta silkės filė
- 500 ml virinto vandens
- 2 šaukšteliai druskos
- 1 šaukštelis cukraus
- 5 žirneliai juodųjų pipirų
- Lauro lapas
- 4 šaukšteliai stalo acto 9 proc.
Sumaišykite visus ingredientus nedideliame puode ir pakaitinkite, kad ištirptų druska ir cukrus. Marinatą atvėsinkite iki kambario temperatūros. Tada atšildytą silkę sudėkite į dubenį ir aptepkite marinatu.
Įdėkite į šaldytuvą parai. Jei reikia iš karto sūdyti daug silkės ir daugiau marinato, proporcingai didinkite vandens, druskos, cukraus ir acto kiekį.
Silkė, kaip ir kitos žuvys sūrumo pasiima kiek joms reikia. Tad nebijokite, silkės tikrai nepersūdysite. Svarbiausia nelaikyti silkės sūryme per ilgai.