Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Paslaptingas skaičius 13: kodėl aplink šią datą sklando tiek daug prietarų?

Mindaugas Bružas

Įvairiose kultūrose yra plačiai paplitęs įdomus požiūris į skaičių 13. Jis laikomas grėsmingu skaičiumi, skatinančiu atsargiai rinktis vestuvių ir neleidžiančiu švęsti svarbių įvykių. Paaiškiname šio skaičiaus reikšmę.

Skaičiai apie kuriuos sklando prietarai

Sportininkai net stengiasi jo vengti varžybose, baimindamiesi tariamo jo prakeiksmo. Tačiau skaičius 13 nėra vienintelis mistinių spekuliacijų objektas; įvairiose kultūrose tokias baimes kelia ir kiti skaičiai, pavyzdžiui, 4 ir 17.

Su skaičiumi 13 susijusių prietarų ištakos siekia Biblijos istorijas. Viena garsiausių istorijų susijusi su Judu Iskarijotu, tryliktuoju mokiniu, gėdingai išdavusiu Jėzų.

Kai kurie taip pat nurodo ryšį su šiauriečių mitologija, kalbėdami apie melagio Lokio, kuris darė įtaką Hodrui, apgaulę. Šios istorijos prisidėjo prie tikėjimo nesėkme, susijusia su skaičiumi 13, plitimo.

Įdomu tai, kad nelaimingų skaičių baimė neapsiriboja vien skaičiumi 13. Pavyzdžiui, Japonijoje skaičius 4 turi nepalankų atspalvį, nes skamba panašiai į žodį „shi”, kuris japonų kalba reiškia „mirtį”. Siekdami išvengti galimų neigiamų pasekmių, japonai dažnai įvairiuose kontekstuose žodį „jon” keičia skaičiumi 4.

Kita vertus, indų astrologija skaičių 13 laiko palankiu, siejamu su kūrybiškumu, taika ir klestėjimu. Šioje kultūrinėje sistemoje šis skaičius turi teigiamą simboliką, kuri paneigia paplitusią nuomonę apie jam būdingą piktybiškumą.

Nors daugeliui kultūrų skaičius 13 yra pagrindinis, Italijoje jaučiamas aiškus priešiškumas skaičiui 17. Italai labai bijo šio skaičiaus dėl jo panašumo į romėnų skaitmenį XVII. Perdėlioti šie skaičiai sudaro frazę „VIXI”, kuri lotyniškai reiškia „gyvenau”, bet šnekamojoje kalboje reiškia „miriau”.

Iki šiol 17-oji mėnesio Italijoje laikoma „un giorno nero” arba juodąja diena. Tai data, kurios aktyviai vengia rengdami svarbius renginius – susitikimus ar vestuves.

Pažymėtina, kad Italijos oro linijų bendrovės gali išbraukti iš savo sėdimų vietų sąrašų 17 numerį, o kai kurios įstaigos apskritai atsisako naudoti numerį 17.

Diskusijos apie mistinę skaičių galią ir jų gebėjimą sukelti nesėkmę tęsiasi. Tačiau neabejotina, kad tokie įsitikinimai daro didelę įtaką žmogaus psichikai.

Per pastaruosius tris dešimtmečius 17-ąją mėnesio dieną sužaidė 11 rungtynių, iš kurių laimėjo tik ketverias. Nors šis statistinis pastebėjimas nėra įtikinamas, jis atsiliepia kai kuriems žaidėjams ir sirgaliams, todėl yra įtikinamas argumentas.

Įvertink šį straipsnį

Suteikiame jums galimybę įvertinti mūsų turinį. Spustelėkite ant žvaigždės, kad įvertintumėte!

Vidutinis reitingas / 5. Balsų skaičius:

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

Pasidalinkite šiuo straipsniu
Sekti:
Naujienų, įvykių ir patarimų autorius. KAIPKADA.LT portalo redaktorius. Susisiekti galite el. paštu: mindaugas@kaipkada.lt, bendras redakcijos telefonas: +370 695 72614
Rašyti komentarą