Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Pavasarinė alergija, nuo kurios net galima uždusti: kodėl ji atsiranda ir kaip palengvinti simptomus?

Sandra Alšauskienė

Niežulys, ašarojimas, sloga saulėtu oru pavasarį yra sezoninės alergijos simptomai. Jas sukelia įvairių augalų žydėjimas. Tai toks laikotarpis, kai žmogaus organizmas turi kovoti su nematomais priešais. Be sezoninio vitaminų trūkumo, kai kurie turi vengti vaikščioti gryname ore.

Pavasarinės alergijos priežastys ir simptomai

Vieniems žmonėms sugrąžina slogą, kitiems jis asocijuojasi su užsikimšusia nosimi, ašarojančiomis akimis ir nevaldomu niežuliu. Tai pavasarinės alergijos (polinozės) simptomai, kurių dažniausia priežastis – įvairių augalų žydėjimo metu išskiriamos . Kai alergenas patenka į gleivinę, imuninė sistema jį suvokia kaip grėsmę ir pradeda išskirti antikūnus. Dėl to į kraują išsiskiria histaminas – cheminė medžiaga, sukelianti alergijos simptomus.

Kaip pasireiškia pavasarinė alergija? Polinozės simptomai gali pasireikšti niežėjimu ir paraudusiomis akimis, gerklės skausmu, kosuliu, sloga ir ašarojimu. Specialistai aiškina, kad simptomų pobūdis ir sunkumas priklauso nuo to, koks, kiek ir kaip tiksliai alergenas pateko į organizmą. Pagrindiniai alergenų patekimo į organizmą keliai yra šie:

  • Kvėpavimo takų. Įkvėpus žiedadulkių, gali atsirasti niežulys, nosies gleivinės užgulimas ir patinimas, sloga, gerklės paraudimas ir skausmas, o esant sunkiai eigai išsivysto anafilaksinis šokas.
  • Per akis. Jį lydi niežulys, akių paraudimas, vokų patinimas ir ašarojimas, gali išsivystyti konjunktyvitas.

Pavasaris - alergijų metas

Augalas purškia žiedadulkes

Pavasarį pirmieji pražysta medžiai. Medicinos mokslų daktarė Brunilde Nazario išvardijo tuos, kurių žiedadulkės sukelia alergiją, ir įvardijo laikotarpį, kai ji būna ypač intensyvi:

  • Tuopos – nuo pabaigos iki gegužės pabaigos.
  • Beržas – balandžio-gegužės mėn.
  • Alksnis – nuo kovo iki gegužės, pikas būna balandį.
  • Šermukšniai – balandžio mėn.
  • Lazdynas – balandžio-gegužės mėn.

Žoliniai ir krūminiai augalai pradeda žydėti vėliau, tačiau jie taip pat gali sukelti sezonines alergijas. Gegužės mėnesį pradeda žydėti , alyvos, ramunėlės, jazminai ir bijūnai. Jų žiedadulkės taip pat sukelia alergiją.

Orai daro didelę įtaką augalų žiedadulkių intensyvumui ir trukmei

Žiedadulkinimas intensyviausias rytais (nuo 5 iki 11 val.), taip pat esant sausam, šiltam ir vėjuotam orui, tačiau tokiomis sąlygomis žiedadulkinimas greičiau baigiasi. Esant šaltam orui, apdulkinimo laikotarpis pailgėja. Vakare dulkėjimas susilpnėja, o iki vakaro pasiekia minimumą.

Sezoninės alergijos simptomai silpniausiai pasireiškia, kai lyja arba iškart po lietaus: žiedadulkės prikimba prie žemės, o didelė drėgmė neleidžia joms lengvai keliauti.

Polinkis į polinozę gali būti perduodamas genetiškai. Rizikos grupei priklauso vaikai, astma, alergija ar egzema sergantys žmonės arba jų giminaičiai. Taip pat didesnė tikimybė, kad alergija gali išsivystyti nėščioms moterims arba žmonėms, kurių imunitetas nusilpęs.

Stipri pavasarinė alergija

Kaip atsikratyti alergijos?

Tam tikri veiksmai palengvins organizmo reakciją į žiedadulkes. Ką daryti esant pavasarinei alergijai? Specialistai rekomenduoja vengti rytinių pasivaikščiojimų sausu, nevėjuotu oru, kai žiedadulkių koncentracija ore didžiausia, laikytis sveikos mitybos, užrakinti langus ir reguliariai drėgnai valyti gyvenamąsias patalpas.

Režimas

Pirmiausia reikia sumažinti alergenų poveikį:

  • Sausomis ir vėjuotomis dienomis būkite namuose, sandariai uždarykite langus ir duris. Geriausia vėdinti patalpas naktį arba per lietų ar iš karto po jo.
  • Verta prisiminti medicinines kaukes.
  • Grįžę namo nusivilkite drabužius ir nusiprauskite po dušu.
  • Nedžiovinkite skalbinių lauke.

Be to, venkite darbo su alergenais. Žydėjimo metu susilaikykite nuo vejos pjovimo, ravėjimo ir kitų sodo darbų. Porą kartų per savaitę valykite namus.

Oro valytuvai

Kovoje su žiedadulkėmis gali padėti technologiniai pasiekimai. Oro kondicionierius su itin smulkiu filtru (HEPA filtro klasė H11 ir aukštesnė) išvalys orą nuo žiedadulkių, smulkių dulkių, negyvos odos, pelėsių sporų ir kitų mažesnių nei 0,4 mikrono dalelių.

Oro valytuvai taip pat gali padėti alergiškiems žmonėms. Geriausias pasirinkimas – modeliai su elektrostatiniais filtrais, kurie iš oro pašalina iki 0,3 mikrono dydžio daleles. Kad sausas oras neišsausintų nosies gleivinės, galite naudoti oro drėkintuvą.

Pavasarinė alergija gali sugadinti pirmųjų šiltų metų dienų įspūdį, tačiau yra įvairių būdų, kaip palengvinti jos simptomus. Maistinga mityba, tam tikrų higienos ir sanitarijos taisyklių laikymasis bei specialių vaistų vartojimas padės alergiškiems žmonėms įveikti sunkų pavasario žydėjimo laikotarpį.

 

Ši medžiaga skirta tik bendrai informacijai ir neturėtų būti naudojama kaip diagnozės ar medicininio patarimo pagrindas. Šioje svetainėje pateikiamos publikacijos yra pagrįstos naujausiais aktualiais ir moksliškai pagrįstais medicinos srities tyrimais. Vis dėlto, jei jums reikia diagnozės ar medicininio patarimo, būtinai kreipkitės į šeimos gydytoją ar konkrečios srities specialistą.

Įvertink šį straipsnį

Suteikiame jums galimybę įvertinti mūsų turinį. Spustelėkite ant žvaigždės, kad įvertintumėte!

Vidutinis reitingas / 5. Balsų skaičius:

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

Pasidalinkite šiuo straipsniu
Esu baigusi Vilniaus universiteto Medicinos fakultetą. Turiu aukštąjį išsilavinimą farmacijos srityje. Publikuoju straipsnius (KAIPKADA.LT interneto svetainėje) sveikatos ir sporto temomis. Susisiekti galite el. paštu: sandra@kaipkada.lt, bendras redakcijos telefonas: +370 695 72614
Rašyti komentarą