Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Per pastaruosius 16 metų kavos pupelių kaina pasiekė neregėtą lygį: pasaulyje gali pritrūkti kavos

Kaipkada.lt

Kavos visame pasaulyje sparčiai kyla. Daugiausia dėmesio skiriama robustos derliui. Tuo pat metu pasaulio rinkose prognozuojamas kavos pupelių trūkumas. Apie tai praneša „Bloomberg”.

Kavos kainos kyla dėl kelių priežasčių. Jos susijusios su Vietnamu ir Brazilija.

Kavos kainos pakilo iki 16 metų aukščiausio lygio

Londono vertybinių popierių biržoje gegužės mėnesio kavos ateities sandoriai pabrango 4,8 % – iki 3,838 JAV dolerio. Tai aukščiausia kaina nuo 2008 m. Kalbame apie „Robusta” kavos rūšį.

Kainas kelia dėl prasto derliaus Vietname. Svarbu pridurti, kad ši šalis yra pagrindinė Robusta kavos eksportuotoja pasaulyje. Tiesa ta, kad dėl karščio šalyje išdžiūsta plantacijų drėkinimo kanalai.

Kavos pupelių skrudinimas

Rinkose gali pritrūkti kavos pupelių. Nescafé duomenimis, Vietnamui tenka 40 % pasaulio robusta kavos pupelių produkcijos.

Be to, atsižvelgiant į minėtus įvykius, kyla ir aukščiausios kokybės arabikos kavos kainos. Konkrečiai Niujorko prekyboje arabikos ateities sandorių kaina padidėjo 3 % ir pirmą kartą nuo m. gruodžio mėn. perkopė 2 JAV dolerių už svarą ribą.

Kita vertus, brokeriai praneša, kad Brazilijoje, kuri taip pat vaidina svarbų vaidmenį kavos rinkoje, padidėjo žemesnės kokybės arabikos pupelių paklausa. Jos gali būti naudojamos „Robusta” pakaitalas mišiniuose. Reikia atkreipti dėmesį ir į keletą kitų dalykų:

  • Šiuo metų laiku Brazilijos arabikos kavos pasiūla yra mažesnė, nes naujas bus pradėtas rinkti tik gegužės mėn;
  • Kartu teigiama, kad būsimo arabikos derliaus perspektyvos Brazilijoje yra palankios.
  • Be to, prie kainų kilimo prisideda ir mažos kavos pupelių atsargos sandėliuose, nes kavos skrudintojai sumažino pirkimus. Jie tikėjosi mažesnių kainų.

Įvertink šį straipsnį

Suteikiame jums galimybę įvertinti mūsų turinį. Spustelėkite ant žvaigždės, kad įvertintumėte!

Vidutinis reitingas / 5. Balsų skaičius:

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

Pasidalinkite šiuo straipsniu
Rašyti komentarą