Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Pirmadienį, 2024 m. balandžio 8 d. Didysis Saulės užtemimas, kas jį galės stebėti?

Kaipkada.lt

Balandžio pradžioje įvyks visiškas užtemimas, kurį galės stebėti daugiau 600 mln. žmonių visame pasaulyje. Tai bus antrasis šių metų užtemimas. Šiame straipsnyje papasakosime, kuo jis unikalus, kur ir kaip jį galima stebėti.

Saulės užtemimas – tai laikotarpis, kai Mėnulis praeina tarp Saulės ir Žemės ir uždengia Saulės diską. Visiško Saulės užtemimo metu Žemės palydovas visiškai uždengia Saulę – tuo metu galima matyti jos išorinę atmosferą, vadinamąją Saulės vainiką.

Kuo išskirtinis visiškas Saulės užtemimas 2024 m. balandžio mėn.

Visiškas Saulės užtemimas m. balandį įvyks didžiausio Saulės aktyvumo metu, todėl minėtoji „Saulės karūna” bus didelė. Be to, užtemimo metu stebėtojai danguje galės pamatyti kometą 12P/Ponce-Brooks. Beje, ją plika akimi galima pamatyti jau dabar – Šiaurės pusrutulyje šiaurės vakaruose po saulėlydžio.
12P/Ponce-Brooks yra kriovulkaninė kometa, dar vadinama Ponce-Brooks „velnio kometa”. Tai yra ledinis ugnikalnis, skriejantis per kosmosą. Kai kartkartėmis įvyksta ledo išsiveržimai, ji kelioms dienoms tampa ryškesnė. Kometa atrodo kaip žėrintis kamuolys, kurį skiria daug degančių dryžių, ir šalia mūsų planetos pasirodo kartą per 71 metus.

Kur stebėti saulės užtemimą

Visišką Saulės užtemimą visu ryškumu žmonės galės stebėti kai kuriose Jungtinių Amerikos Valstijų (15 valstijų), Meksikos ir Kanados dalyse. Dalinis Saulės užtemimas taip pat bus matomas Šiaurės Amerikoje, Pietų Amerikos šiaurėje ir nedidelėje Europos dalyje (Islandijoje, Airijoje, vakarų Portugalijoje ir Jungtinėje Karalystėje). Šis reginys jau pavadintas „Didžiuoju Amerikos užtemimu” ir bus matomas 652 milijonams žmonių visame pasaulyje.

Ar Saulės užtemimas bus matomas Lietuvoje? Ne, užtemimas nebus matomas Lietuvoje, tačiau jį bus galima tiesiogiai stebėti NASA „” kanale.

  • Visiško užtemimo pradžia: 19 val. 39 min. (Lietuvos laiku).
  • Užtemimo maksimumas: 21 val. 17 min. prie Toreono miesto Meksikoje.
  • Visiško užtemimo pabaiga: 22 val. 55 min. Šiauriniame Atlante.
  • Kur galima matyti: Centrinėje ir Šiaurės Amerikose.

Įvertink šį straipsnį

Suteikiame jums galimybę įvertinti mūsų turinį. Spustelėkite ant žvaigždės, kad įvertintumėte!

Vidutinis reitingas / 5. Balsų skaičius:

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

Pasidalinkite šiuo straipsniu
Rašyti komentarą