Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Priekulės miesto ir žirginio sporto šventė

Mindaugas Bružas

Vidurvasarį, liepos 14-16 d., visi keliai veda į Priekulės miesto ir žirginio sporto šventę. Gausus būrys susivienijusių šventės organizatorių Priekulėje laukia mažųjų ir suaugusiųjų, gyventojų bei Priekulės svečių. Vyks daug kultūrinių, teatro, sporto ir žirgų konkūrų renginių.

Priekulės dvarvietėje, šalia istorinių dvaro arklidžių, organizatoriai pristatė iki trijų dienų išaugusios šventės programą. Kiekvienos dienos programa yra visiškai skirtinga.

Žirginio sporto Programa14-16d

Liepos 14 d., penktadienis

18.00-20.00 val. Parodos „Klaipėdos kraštas ir : lemtingi 1923-ieji“, skirtos Klaipėdos krašto prijungimo prie Lietuvos 100-osioms metinėms paminėti atidarymas. Priekulės kultūros centras.

Jau antrus metus Priekulės miesto šventė prasideda istorija. Tai Klaipėdoje įsikūrusio Mažosios Lietuvos istorijos muziejaus paroda. Jos pristatyme pranešimus skaitys Mažosios Lietuvos istorijos muziejaus direktorius doc. dr. Jonas Genys, istorijos skyriaus vedėja, parodos kuratorė Zita Genienė ir istorikė, Klaipėdos universiteto Baltijos regiono istorijos ir archeologijos instituto vyresnioji mokslo darbuotoja doc. dr. Silva Pocytė. Vaizduose ir istoriniuose dokumentuose lankytojai galės pamatyti ne tik 1923 m. sausio mėnesio įvykius, bet ir apžvalgą apie išskirtinę krašto istoriją iki 1923 m. bei iš Mažosios Lietuvos kilusius ir Lietuvos valstybės veikėjus, prisidėjusius prie Klaipėdos krašto prijungimo. Paroda veiks iki rugpjūčio 14 d.

Į Priekulę atvyksta Edmundas Jakilaitis, kuris pristatys vieną ryškiausių Klaipėdos krašto metų programos elementų – filmą „Pūga prie Mėmelio. Klaipėdos atvadavimo saga“ (režisierius Andrius Lygnugaris). skirtas 2023-iesiems, kurie, pažymint prisijungimo prie Lietuvos 100-metį, LR Seimo nutarimu yra paskelbti Klaipėdos krašto metais. Istoriniame atkuriamosios dokumentikos filme atkurti vaizdai, įvykiai, herojai iš istoriko prof. Alfonso Eidinto to paties pavadinimo knygos. Tai įdomiausia istorijos pamoka apie didžiulę reikšmę Lietuvos nepriklausomybei, jos ekonomikai ir politikai turėjusiam įvykiui – Klaipėdos krašto prijungimo prie Lietuvos 100-osioms metinėms, apie šio įvykio diplomatijos siužetus. Pagrindinė siužetinė linija klostosi apie Ernestą Galvanauską, tuometinį Lietuvos užsienio reikalų ministrą ir premjerą.

Filmo kūrybinė komanda: prodiuseris – Edmundas Jakilaitis, režisierius – Andrius Lygnugaris, knygos autorius ir scenarijaus konsultantas prof. Alfonsas Eidintas, scenarijaus autorė Lina Antanavičiūtė.

Liepos 15 d., šeštadienis

9.45 val. Šventės atidarymas ir vėliavų pakėlimo ceremonija Vingio parko konkūrų aikštėje. Priekulės seniūnė Daiva Bliūdžiuvienė pasidžiaugė, kad seniūnijos darbuotojų išpuoselėtame parke, šalia ką tik bendruomenės pasodintų 100 jaunų medelių, šiemet bus pakeltos net trys vėliavos: žirginio sporto, Priekulės seniūnijos ir Mažosios Lietuvos.

10.00-19.00 val. Konkūrų varžybos. Edmundo Klimovo taurė 2023 (raiteliai kviečiami registruotis, varžybų trukmė priklausys nuo užsiregistravusių dalyvių skaičiaus).

Vanda Klimovienė, Priekulės sporto klubo „Priekulės žirgai“ atstovė priminė, jog Frydricho Vilhelmo iniciatyva, būtent Mažojoje , Trakėnuose, XVI a. buvo išvesti trakėnų veislės jojamieji žirgai, kurių palikuoniais gėrėtis yra galimybė būtent šių konkūrų metu varžybinėje aikštėje. Nė viena šventė Priekulėje nevykdavo be žirgų, nes žirgas – ištikimybės ir garbės simbolis. Šiais metais raiteliai, nepertraukiamai metai iš metų, respublikinėse varžybose susirungs jau 29-ąjį kartą. Varžybos skirtos paminėti priekuliškį Edmundą Klimovą, kuris užaugo Priekulės dvare ir savo gyvenimą čia pat paskyrė žirginio sporto vaikų mokymui. Konkūrų programa sudaryta taip, kad kuo daugiau rungčių būtų vaikams.

11.00 val. Šv. mišios Priekulės Šv. Antano Paduviečio parapijoje.

Ievos Simonaitytės memorialinio muziejaus kiemas (Vingio g. 11, Priekulė):

Vasaros knygynas.

I. Simonaitytės memorialinio muziejaus vadovė Akvilė Eglinskaitė: tai tas pats knygynas, kuris karantino laike 2020-ųjų vasarą duris atvėrė Nidoje ir siūlo atrinktas Lietuvos leidyklų knygas, subalansuotas vasarai, atostogoms ir įdomiems pokalbiams. Vienai dienai per marias į Priekulę persikėlusiame knygyne galėsite įsigyti knygų ir paženklinti specialiai šventei sukurtu antspaudu. Knygos, kava ir pokalbiai įsikurs prie pat įėjimo į šventę. Tad jei norėsis šiek tiek ramybės, naujų knygų ir bendravimo prie kafijos puodelio – užsukite į Ėvės vasarnamio kiemelį. Čia bus įsikūrusi ir skrybėlėtų damų rezidencija.

Šeimų sporto žaidynės:

13.00 val. Šeimų turnyras – tinklinis, šauliškas kliūčių ruožas, virvės traukimas.

Varžybų organizatorius Mažosios Lietuvos sportinio šaudymo asociacijos atstovas Giedrius Sabaliauskas pastebėjo, kad vaikai mielai sportuoja, bet su tėvais sportuoti daug kartų smagiau. Todėl žaidynėse vyks šeimų turnyras rungtis trijose rungtyse. Apdovanojimai vyks pagrindinėje scenoje šventės metu po 20.00 val.

Komandų registracija: apie dalyvavimą pranešti iki 2023 m. liepos 14 d. 20.00 val. elektroniniu paštu info.mldsc@gmail.com (pateikti vardus, pavardes, pilną grupės ir komandos pavadinimą bei rungtį ar rungtis kuriose dalyvaujate). Amžius neribojamas, komandą sudaro 4 žaidėjai.

Čirvinių blynų pieva:

13.00 val. Čirvinių blynų ir kompoto vaišės.

Mažosios Lietuvos regiono lietuvininkai čirvinius blynus pradėjo kepti daugiau kaip prieš šimtą metų ir vadino juos „vofeliais“. Rašytiniuose šaltiniuose teigiama, kad šis patiekalas atsirado Reino upės regione viduramžiais, atsiradus specialioms keptuvėms su bičių korį primenančiu ornamentu, turinčiu širdelės formą. Blynus kepa Priekulės Šv. Antano Paduviečio parapijos Caritas kartu su Klaipėdos rajono vicemere Violeta Riaukiene.

13.00 val. Priekulės Ernsto Vicherto teatro interaktyvi brolių Grimų pasaka „Joniukas ir Grytutė“.

Tai viena iš interaktyvių Priekulės Ernsto Vicherto teatro pasakų, skirtų visai šeimai. Parko erdvė virs pasakų mišku, o į pasaką susirinkę žiūrovai taps jos dalyviais. Pasiruoškite atverti savo širdeles ir leistis į nuotykius kartu su Joniuku ir Grytute, nerti į upę su žuvimis ir pakilti į orą plasnodami sparnais. Teatro režisierius Donatas Savickis pažymėjo, kad kartoms keičiantis, spektaklis kartojamas naujai, spektaklio dar nemačiusiems ir jau jį mačiusiems.

14.00 val. Mažosios Lietuvos regiono folkloro pristatymo programa „Į žvejus eisiu“.

Drevernos folkloro ansamblis „Žvejytės“ (vadovė Virgina Asnauskienė). Aktyviai įsitrauksite į įvairias žaismingas veiklas. Išgirsite lietuvininkų tarmę, išmoksite naujų žodžių, susipažinsite su lietuvininkų gyvenimo būdu ir buitimi. Bus galima „pridėti“ savo balsą dainuojant Klaipėdos krašto dainas. Išgirsite padavimus ir sakmes, o taip pat daug liaudiškų patarimų.

15.00 val. Premjera – Priekulės Ernsto Vicherto teatro interaktyvi pasaka „Marių milžinai“.

Sakoma, kad pirmieji žmonės Lietuvoje buvo milžinai. Kai eidavo, tai medžiai lingavo, o viršūnės lūždavo kaip smilgos. Gyveno jie ant kalnelių, kurie dabar piliakalniais, milžinkapiais vadinami. Iš išorės jie buvo tokie kaip žmonės, tik nepalyginama buvo jų masė, didumas ir ūgis. Aukšti ir stambūs, plačiomis plaštakomis ir ilgomis pėdomis, jie rūpinosi savo namais, gamta, pylė kalnus, iščiaudėjo slėnius, priverkė ežerus – darė viską, kas naudinga ir gera žemei bei jos gyventojams.

Parko scena prie senojo ąžuolo:

16.00 val. Skrybėlėtų damų piknikas.

Išmonės ir kūrybiškumo posūkis – elegantiškos damos pasipuošusios skirtingų stilių skrybėlėmis bei vilkinčios prie jų derintus kostiumus. Tai lyg savotiškas žaidimas, kuris skatina bendravimą, bendrystę, norą kuo labiau išryškinti savitą stilių. Gyvo garso muzikos ir šventės smalsuolių fone priekuliškės Oksanos Franko suburtos damos keletą valandų skirs savo dėmesį visiems šventės lankytojams, padės sukurti savo skrybėlę. Oksana Franko kviečia į šventę ateiti vilkint ne kasdienius rūbus, o kostiumą, dėvint žirginio sporto atributą – skrybėlę, suteikiančią nuotaikos žaismingumą. Šventėje galima ir save parodyti ir į kitus pažiūrėti. Prie damų pikniko, galite prisijungti ir jūs – registracija info@priekulekc.lt.

16.00 val. Dainininkės Rasa Serra programa ,,Po Paryžiaus dangumi“.

„Paryžius – meilės miestas. Po jo dangumi gimsta pačios gražiausios meilės dainos. Nesvarbu, ar saulei šviečiant, ar lyjant lietui, dieną, ar vidurnaktį – Paryžiuje gali atrasti tai, ko ieškai“. Apie tai dainuojama dainose „J'aime Paris“, „Champs Elysées“, „La Romance de Paris“.

17.00 val. Premjera – Klaipėdos pilies teatro spektaklis „Semiramidės šokis“. Režisierius Alvydas Vizgirda.

Lauko vaidinimas, sukurtas pagal Eženo Jonesko pjesės „Kėdės“ idėją. „Semiramidės šokis“ – pirmiausia tai lauko vaidinimas, improvizacija, antispektaklis. E. Jonesko vadino savo kūrinius antipjesėmis, komiškomis dramomis, tragiškais farsais. Semiramidė švenčia jubiliejų. Tuščia. Tik laikrodžio tiksėjimas ir tyla. Tačiau balius vis tik prasideda. Su įsivaizduojamais svečiais, tariamomis dovanomis, netikrais sveikinimais ir gausybe patiekalų… Melas mele. Balius ant beprotybės ribos. Paprasto nuodėmingo žmogelio iliuzijų šventė.

Žiūrovai matys ištrauką iš vaidinimo, galės pasigėrėti kostiumuotais A. Zinčiukaitės personažais, kartu dalyvauti, fotografuotis, prisidėti prie kūrybos džiaugsmo. Spektaklio aktoriai kurs atmosferą visame parke, o organizatoriai kviečia ir šventės lankytojus kuo ryškiau pasipuošti, patiems kurti parko šventę.

18.00 val. Akordeonistas Andrius Beržonskis.

Priekuliškis akordeonistas tiki, kad „prancūziškos akordeono muzikos garsai užlies parko erdves ir – svarbiausia – žmonių širdis“.

Pagrindinė scena:

19.00 val. Atlikėjas Kazimieras Likša.

,,Per 12 metų muzikos jaučiu, kad sukūrėm tarpusavio ryšį, kuris nėra paprastas ar trumpalaikis. Jūs augate ir aš kartu su jumis. Išgyvename vieni kitų istorijas ir taip nejaučiam vienatvės“ – džiaugiasi atlikėjas.

20.30 val. Jungtinio orkestro ir populiarios atlikėjos Kristinos Jatautaitės programa ,,Pasveikinkim vieni kitus“. Meno vadovas ir dirigentas Egidijus Miknius atskleidė, jog „ bus įdomi, bus ir Merlyn Monroe repertuaro, ir lietuviškų dainų, gražios instrumentinės muzikos“.

Priekulės bendruomenės 20-mečio jubiliejui skirtas . Bendruomenės pirmininkė Sigutė Puplesienė pabrėžia, kad tai dovana ir padėka Priekulės bendruomenės nariams ir visiems, kurie prisidėjo, prisideda ar prisidės prie bendruomenės veiklos.

21.30 val. Atlikėjas Vaidas Baumila.

V. Baumila ruošiasi vasarą praleisti smagiai, garsiai ir ryškiai, o prie šios muzikinės kelionės kviečia prisijungti ir Priekulėje.

Liepos 16 d., sekmadienis

10.00 val. Finalis konkūras. Edmundo Klimovo taurė 2023.

(varžybų trukmė priklausys nuo užsiregistravusių dalyvių skaičiaus).

Atskirą padėką Priekulės kultūros centro direktorė Rūta Steponavičienė išreiškia Priekulės socialinių paslaugų centrui, kartu su savo paslaugų gavėjais kasmet prisijungiančiam prie šventės parke puošybos. Šventės akcentas – žirgai, taigi rankomis pjaustomi ir dažomi žirgai puoš šventės erdves.

Nuotraukos:

Donatas Bielkauskas, Indrė Sliužinskaitė

Įvertink šį straipsnį

Suteikiame jums galimybę įvertinti mūsų turinį. Spustelėkite ant žvaigždės, kad įvertintumėte!

Vidutinis reitingas / 5. Balsų skaičius:

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

Pasidalinkite šiuo straipsniu
Sekti:
Naujienų, įvykių ir patarimų autorius. KAIPKADA.LT portalo redaktorius. Susisiekti galite el. paštu: mindaugas@kaipkada.lt, bendras redakcijos telefonas: +370 695 72614
Rašyti komentarą