Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Priimtas 2024 metų biudžetas: augs pensijos ir minimali alga

Pranešimas žiniasklaidai

Šiandien priėmė 2024 metų biudžetą. Numatytas didesnis minimumas, didesnė , didesni ir kiti pakeitimai. Už 2024 m. biudžeto projektą Seime balsavo 73 Seimo nariai, prieš – 52, o 1 susilaikė.

Mokytojai skandavo „gėda”

Po balsavimo už biudžetą Seimo posėdžių salėje buvę ėmė skanduoti „gėda, gėda“. Mokytojai į Seimą susirinko tikėdamiesi, kad kitų metų biudžete bus rasta papildomų lėšų jų atlyginimams didinti, tačiau tam Seimas nepritarė.

Pensijoms, išmokoms, mokytojų algoms, keliams

Daugiausiai papildomų lėšų kitų metų biudžete buvo numatyta pensijoms ir įvairioms socialinėms išmokoms, pedagogų algoms ir kelių priežiūrai. Tai yra priešpaskutinis biudžetas, kurį rengė ši , ir paskutinis, kurį priėmė šios kadencijos Seimas.

Vidutinė senatvės pensija padidės maždaug 66 eurais ir pasieks 605 eurus. Vienišo asmens išmoka, mokamą vienišiems neįgaliesiems ir pensinio amžiaus žmonėms, auga maždaug trimis eurais – iki 38,23 euro.

Vaiko pinigai kitąmet auga iki 96,25 euro kas mėnesį, gausioms ir nepasiturinčioms ar vaiką su negalia auginančioms šeimoms – iki 152,9 euro, o vienkartinė išmoka gimus vaikui – iki 605 eurų.

Atlyginimų pokytis / LRT nuotr.
Atlyginimų pokytis / LRT nuotr.

Neapmokestinamasis pajamų dydis (NPD) didėja 20 proc. arba 126 eurais iki 751 eurų, o nuo 58,63 euro iki 64,49 euro – mėnesinė įmoka savarankiškai mokantiems privalomojo sveikatos draudimo mokestį. Minimali mėnesio alga didėja 924 eurų „ant popieriaus“, arba iki 709 eurų „į rankas“.

Finansavimas gynybai kitąmet pirmą kartą viršys 2 mlrd. eurų ir sieks 2,75 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP). Tradiciniai biudžetiniai asignavimai sudarys 2,52 proc. BVP, o likusios lėšos bus skirtos iš laikinojo bankų solidarumo įnašo bei skolintų lėšų.

Brangs alus, vynas, stiprūs alkoholiniai gėrimai. Nepamirštas ir tabakas

Dėl didėjančio akcizo brangs visi alkoholiniai gėrimai bei tabako gaminiai.

Valstybės pajamos kitais metais sieks 16,98 mlrd. eurų, o išlaidos – 20,6 mlrd. eurų. Deficitas sieks 3 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP).

Įvertink šį straipsnį

Suteikiame jums galimybę įvertinti mūsų turinį. Spustelėkite ant žvaigždės, kad įvertintumėte!

Vidutinis reitingas / 5. Balsų skaičius:

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

Pasidalinkite šiuo straipsniu
Rašyti komentarą