Pagrindinis ir esminis rafinuoto ir nerafinuoto aliejaus skirtumas yra tas, kad pirmasis įvardintas aliejus yra specialiai išvalytas, o antrajame išlaikomos ne tik naudingosios medžiagos, bet ir ypatingas aliejinėms kultūroms būdingas skonis bei aromatas.
Nerafinuotas aliejus – salotoms
Nerafinuotą aliejų, dar vadinamą neapdorotu aliejumi, tikriausiai galima vadinti pačiu naudingiausiu. Ir geriau rinktis būtent tokį aliejų – gautą šalto spaudimo būdu. Tai reiškia, kad produktas nebuvo kaitinamas, apdorojimas buvo pats švelniausias, todėl jame išliko daugiausia naudingų medžiagų.
Paprastai nerafinuoti aliejai yra tirštesnės konsistencijos. Juos geriausia naudoti patiekalams, kurie nebus termiškai apdorojami. Terminis tokio aliejaus kaitinimas blogai toleruojamas – jis oksiduojasi, pradeda degti, ne tik praranda vitaminus ir naudingąsias medžiagas, bet ir virsta ne pačiu naudingiausiu produktu.
Be to, jame susidaro transriebalų. Šios riebalų frakcijos organizmas praktiškai nesuvirškina, jie ilgai cirkuliuoja kraujyje, ne tik prisideda prie „blogojo” cholesterolio kiekio didėjimo, bet ir didina aterosklerozės, insulto, miokardo infarkto riziką.
Dėl to, kad transriebalai gali turėti žalingą poveikį vidinei kraujagyslių gleivinei (endoteliui), jie labai prisideda prie širdies ir kraujagyslių ligų vystymosi. Transriebalai taip pat gali padidinti oksidacinį stresą – procesą, kurio metu organizme kaupiasi laisvieji radikalai (reaktyviosios deguonies rūšys, naikinančios ląsteles).
Todėl salotoms geriau naudoti nerafinuotą aliejų – tai taip pat pagerins riebaluose tirpių vitaminų pasisavinimą ir įsisavinimą.
Tiesa, už natūralumą tenka mokėti tam tikrą kainą. Nerafinuotas aliejus reiklesnis temperatūrai, laikymo terminams ir sąlygoms. Todėl būtinai perskaitykite etiketę. Pavyzdžiui, nerafinuotą sėmenų aliejų reikėtų laikyti šaldytuve, nes naudingosios omega-3 PFA, kurių jame gausu, greitai suyra veikiamos kambario temperatūros ir saulės spindulių.
Prieš pildami aliejų į patiekalą, būtinai paragaukite jo skonio. Kartaus skonio aliejus yra netinkamas naudoti.
Rafinuotas aliejus skirtas kepti
Tačiau rafinuotas aliejus puikiai tinka kulinariniams eksperimentams. Jis neturi ryškaus skonio ir aromato, yra skystesnės konsistencijos. Produktas tinka net kepti, nors tai nėra pats sveikiausias maisto gaminimo būdas. Kadangi šis aliejus turi aukštesnę degimo temperatūrą, jis gerai pakenčia kaitinimą aukštoje temperatūroje ir nesioksiduoja.
Šios rūšies aliejus nuo nerafinuoto skiriasi ilgesniu galiojimo laiku, jis mažiau reiklus laikymo sąlygoms. Jį galima laikyti virtuvės lentynoje. Tačiau geriau jį laikyti atokiau nuo tiesioginių saulės spindulių. Dėkite aliejų į tamsią dėžę ar spintelę, į kurią negali patekti šviesa.