Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Ramybės laikas arba valandos – kokiu metu nereikėtų triukšmauti?

Mindaugas Bružas

Kiekvienas asmuo, turėtų žinoti kokiomis dienomis ir valandomis nevalia triukšmauti. Būtent šiame straipsnyje informuojame skaitytojus, kada ir kokiu metu geriau netriukšmauti, nes galite prisišaukti kaimynų nemalonę.

 

Kas yra triukšmas?

Pagal Lietuvos Respublikos triukšmo valdymo įstatymą, yra nepageidaujami arba žmogui kenksmingi išoriniai garsai, kuriuos sukuria žmonių veikla.

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras prie Sveikatos apsaugos ministerijos (), primena apie triukšmo žalą visuomenės sveikatai ir pataria, kur kreiptis, kai triukšmą kelia visą parą veikiantys vėdinimo ar šildymo įrenginiai, šalia gyvenantys triukšmingi kaimynai ar vykstantys statybos, remonto darbai.

Triukšmas namuose

Triukšmo pavojus žmonių sveikatai

Triukšmo poveikis žmogaus organizmui gali būti tiesioginis (specifinis) ir netiesioginis (nespecifinis). Tiesioginis specifinis neigiamas triukšmo poveikis dažniausiai siejamas su klausos ir klausos organų pažeidimais, kuriuos sukelia labai stiprūs garsai (pavyzdžiui, artimas šūvis, sprogimas). Netiesioginis nespecifinis neigiamas poveikis (erzinantis poveikis) gali paveikti įvairias organizmo sistemas. Šiuo metu gerai žinomas triukšmo poveikis nervų, kraujotakos sistemai, protinei, psichinei veiklai, miegui. Triukšmo poveikis pasireškia įvairiai: gali padidėti kraujospūdis, sutrikti miegas, padidėti nervingumas, atsirasti irzlumas. Triukšmas taip pat gali paveikti savijautą, elgesį, lavinimąsi.

 

Kada galima ir negalima triukšmauti?

Pagal šiuo metu galiojančius teisės aktus, dienos metas yra nuo 7 val. iki 19 val., vakaro metas – nuo 19 val. iki 22 val., o nakties metas – nuo 22 val. iki 7 val. Vadinasi, ramybės laikas, kada draudžiama triukšmauti, yra nuo 19 val. iki 7 val. ryto. Svarbu paminėti, kad savivaldybės yra pasitvirtinusios triukšmo prevencijos viešose vietose taisykles ir daugelyje jų yra nurodoma, kad gyvenamųjų namų teritorijoje darbo dienomis ramybės laikas yra nuo 22 val. iki 7 val., o savaitgaliais – nuo 22 val. iki 9 val.

 

Leistiną triukšmo lygį daugiabučiuose namuose ir visuomeninės paskirties pastatų miegamuosiuose kambariuose, stacionarinių asmens sveikatos priežiūros įstaigų palatose, reglamentuoja Lietuvos higienos normos HN 33:2011 „Triukšmo ribiniai dydžiai gyvenamuosiuose ir visuomeninės paskirties pastatuose bei jų aplinkoje“:

  • dienos metu – 45 dB,
  • vakaro metu – 40 dB,
  • nakties metu – 35 dB.

Vadinasi, nepaisant to, koks yra paros metas, visais atvejais reikalinga įsivertinti skleidžiamo triukšmo garsą. Be specialių matavimo prietaisų sudėtinga nustatyti triukšmo lygį, tačiau paprastai šnabždesys sukelia apie 30 dB, šaldytuvas – apie 40 dB, žmonių pokalbis – apie 60 dB, automobilis – apie 70 dB, – apie 90 dB, policijos automobilio sirena – apie 120 dB triukšmą.

Iki kada galima triukšmauti

Kur kreiptis dėl triukšmo?

Atkreipiame dėmesį, kad dėl viešosios rimties trikdymo (šauksmų, švilpimo, garsaus dainavimo arba grojimo muzikos instrumentais, kitokiais garsiniais aparatais ar kitų triukšmą keliančių veiksmų gatvėse, aikštėse, parkuose, paplūdimiuose, viešajame transporte ir kitose viešosiose vietose, o vakaro (nuo 19 val. iki 22 val.) ir nakties (nuo 22 val. iki 7 val.) metu – ir gyvenamosiose patalpose, įmonėse, įstaigose ar organizacijose, kai tai trikdo asmenų ramybę, poilsį ar darbą) gyventojai gali kreiptis bendruoju pagalbos telefonu 112.

Jūs dėl kaimynų keliamo triukšmo galite pateikti pranešimą per policijos savitarnos portalą ePolicija, teritoriniam policijos komisariatui elektroniniu paštu, paprastu paštu ar tiesiogiai atvykus į policiją.

 

Baudos už triukšmą

Šauksmai, švilpimas, garsus dainavimas arba grojimas muzikos instrumentais, garsiniais aparatais ar kiti triukšmą keliantys veiksmai vakaro (nuo 19 iki 22 val.) ir nakties (nuo 22 iki 7 val.) metu – ir gyvenamosiose patalpose, įmonėse, įstaigose ar organizacijose, kai tai trikdo asmenų ramybę, poilsį ar darbą, užtraukia baudą nuo 20 iki 80 eurų. Tačiau nusižengimą padarius pakartotinai, kyla nuo 80 iki 300 eurų. Už šiuos administracinius nusižengimus, jeigu jie buvo padaryti viešojoje vietoje vykstančiame renginyje, gali būti skiriamas ir lankytis viešose vietose vykstančiuose renginiuose nuo 1 mėnesio iki vienų metų.

Atsižvelgiant į tai, kad triukšmas sukelia žalą žmogaus sveikatai, ANK 45 straipsnyje yra numatyta administracinė atsakomybė už visuomenės sveikatos srities Europos Sąjungos reglamentų ar sprendimų, higienos norminių aktų ar kitų visuomenės sveikatos srities teisės aktų, Lietuvos Respublikos žmonių užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės įstatymo pažeidimus, užtraukia įspėjimą arba baudą asmenims nuo 60 iki 140 eurų, o juridinių asmenų vadovams ar kitiems atsakingiems asmenims baudą nuo 140 iki 600 eurų.

Baudą galima gauti ir neinformavus savivaldybės apie atliekamus remonto darbus bute ir kitiems namo gyventojams pasiskundus dėl erzinančio ir ramybę bei poilsio laiką trikdančių remonto darbų kaimyno bute. ANK 48 straipsnis už LR Triukšmo valdymo įstatymo ir kitų teisės aktų, reglamentuojančių triukšmo valdymą, nevykdymą ar pažeidimą užtraukia baudą nuo 100 iki 600 eurų, už tokį nusižengimą, padarytą pakartotinai – nuo 500 iki 1000 eurų.

Įvertink šį straipsnį

Suteikiame jums galimybę įvertinti mūsų turinį. Spustelėkite ant žvaigždės, kad įvertintumėte!

Vidutinis reitingas / 5. Balsų skaičius:

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

Pasidalinkite šiuo straipsniu
Sekti:
Naujienų, įvykių ir patarimų autorius. KAIPKADA.LT portalo redaktorius. Susisiekti galite el. paštu: mindaugas@kaipkada.lt, bendras redakcijos telefonas: +370 695 72614
Rašyti komentarą