Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Registrų centras pristato pažangų elektroninių dokumentų pasirašymo sprendimą „LT ID”

Donatas Varnas

Registrų centras sukūrė ir pristatė naują pažangų elektroninių dokumentų pasirašymo bei tapatybės patvirtinimo sprendimą LT ID. Ši mobilioji programėlė leidžia naudotojams greitai ir patogiai pasirašyti dokumentus elektroniniu parašu, įmonių ir organizacijų atstovams – tvirtinti dokumentus elektroniniu spaudu, o gyventojams – patvirtinti savo tapatybę ir naudotis įvairiomis skaitmeninėmis paslaugomis.

„Šiuolaikiniame pasaulyje daugelis žmonių neįsivaizduoja gyvenimo be skaitmeninės erdvės. Jos dėka galima užsisakyti prekes ir paslaugas, sudaryti verslo sandorius ar spręsti svarbius klausimus nuotoliniu būdu. Kvalifikuotas elektroninės tapatybės nustatymo įrankis yra būtinas šioje aplinkoje. LT ID – pažangus sprendimas, leidžiantis žmonėms ir verslui naudotis skaitmeninėmis paslaugomis ir pilnai išnaudoti jų privalumus,” – sako Registrų centro generalinis direktorius Adrijus Jusas.

 

pirmauja ES valstybinių paslaugų skaitmeninimo srityje – 84 proc. gyventojų ir 94 proc. įmonių naudojasi šiomis paslaugomis. Pasak ekonomikos ir inovacijų ministrės Aušrinės Armonaitės, LT ID yra dar vienas svarbus žingsnis į priekį skaitmeninant valstybės paslaugas, ir Lietuva toliau investuos į šią sritį siekdama tapti ne tik skaitmeninių sprendimų taikytoja, bet ir jų kūrėja.

LT ID programėlė

Elektroninių valstybės ir savivaldybių paslaugų naudotojai pirmiausia įvertins LT ID privalumus. Per Elektroninės valdžios vartų portalą epaslaugos.lt, gyventojai gali pasinaudoti įvairiomis paslaugomis. „LT ID suteiks Lietuvos gyventojams patogią priemonę tapatybės patvirtinimui ir elektroninėms paslaugoms gauti. Be to, galima bus pasirašyti dokumentus. Visos šios bus prieinamos per Elektroninės valdžios vartus,” – teigia Informacinės visuomenės plėtros komiteto direktorius Tomas Misevičius.

LT ID, sukurtas Registrų centro valdomoje ir ES reikalavimus atitinkančioje infrastruktūroje, užtikrina saugų ir patikimą dokumentų pasirašymą elektroniniu parašu ar spaudu. Ši priemonė yra skirta visiems Lietuvos Respublikos piliečiams ir asmenims, turintiems leidimą gyventi , kurie yra ne jaunesni 14 metų. LT ID spaudas skirtas Lietuvoje registruotoms įmonėms, įstaigoms ir organizacijoms.

 

„Lietuvoje plačiai išvystytas skaitmeninių paslaugų spektras nuolat plečiasi ir tobulėja. Skaitmeninė erdvė turi būti ne tik patogi, bet ir saugi bei patikima. LT ID užtikrina, kad asmuo bus tinkamai identifikuotas, o jo elektroniniu parašu pasirašyti dokumentai bus pripažinti. Ateityje vis daugiau paslaugų persikels į skaitmeninę erdvę, ir LT ID taps pagrindiniu įrankiu,” – teigia Registrų centro Verslo klientų skyriaus vadovas Darius Mickevičius.

 

LT ID atitinka ES reikalavimus kvalifikuotų elektroninių parašų ir spaudų kūrimo priemonėms. Leidimą platinti šiuos sertifikatus suteikė Ryšių reguliavimo tarnyba. LT ID išduoti e. parašo ir spaudo sertifikatai yra pripažįstami visose ES šalyse.

 

Norint tapti LT ID naudotoju, tereikia atsisiųsti nemokamą mobiliąją programėlę iš Google Play arba App Store ir vadovautis instrukcijomis sertifikatui sukurti. LT ID naudotojams pakanka turėti mobilųjį įrenginį su interneto ryšiu. Nuotoliniu būdu susikurti e. parašą ar spaudą galima turint kvalifikuotą tapatybės patvirtinimo priemonę arba apsilankius artimiausiame Registrų centro klientų aptarnavimo padalinyje.

Įvertink šį straipsnį

Suteikiame jums galimybę įvertinti mūsų turinį. Spustelėkite ant žvaigždės, kad įvertintumėte!

Vidutinis reitingas / 5. Balsų skaičius:

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

Pasidalinkite šiuo straipsniu
Autorius Donatas Varnas
KAIPKADA.LT portalo straipsnių autorius naujausių technologijų, žiniatinklio bei dirbtinio intelekto temomis. Susisiekti galite el. paštu: donatas@kaipkada.lt, bendras redakcijos telefonas: +370 695 72614
Rašyti komentarą