Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Rusija naudoja tūkstančius netikrų „TikTok“ paskyrų dezinformacijai apie karą Ukrainoje skleisti – BBC

Mindaugas Bružas

vykdo propagandinę kampaniją, kurioje dalyvauja tūkstančiai netikrų „” paskyrų, skleidžiančių dezinformaciją apie karą Ukrainoje, ypač apie tai, kad aukšto rango Ukrainos pareigūnai ir jų giminaičiai nuo Rusijos invazijos 2022 m. vasario mėn. perka prabangius automobilius ar vilas užsienyje. Šie vaizdo įrašai reguliariai sulaukia milijonų peržiūrų ir jais akivaizdžiai siekiama pakirsti Vakarų paramą.

BBC nuo liepos mėn. vykdytas tyrimas atskleidė apie 800 netikrų „TikTok” paskyrų, prisistatančių tikrais vartotojais iš Vokietijos, Prancūzijos, Lenkijos, Izraelio ir Ukrainos. Paskyrose buvo naudojamos vogtos profilio , tarp jų – tokių įžymybių Scarlett Johansson, Emma Watson ir Colinas Farrellas.

Naudodamasis hashtagų paieškos ir pačių „TikTok” rekomendacijų deriniu, „BBC Verify” sugebėjo susekti šimtus panašių vaizdo įrašų, nukreiptų prieš dešimtis Ukrainos pareigūnų.

Rusija skleidžia propagandinius vaizdo įrašus per tiktok

Su keliomis išimtimis tokiose paskyrose buvo skelbiama tik po vieną vaizdo įrašą – „TikTok” teigia, kad tai nauja taktika, kuria siekiama išvengti aptikimo ir manipuliuoti platformos sistema, rekomenduojančia vaizdo įrašus naudotojams.

Panašu, kad pastangos buvo koordinuojamos: kartais tą pačią dieną skirtingų paskyrų paskelbtuose vaizdo įrašuose buvo tie patys arba labai panašūs scenarijai.

Be to, „BBC Verify” atlikto tyrimo metu aptikta netiesioginių įrodymų, rodančių galimą rusišką tinklo kilmę.

Tarp jų – rusakalbiams būdingos kalbos klaidos, įskaitant kai kurias rusiškas frazes, kurios nevartojamos kitose kalbose. Be to, daugelyje vaizdo įrašų buvo nuorodų į svetainę, kurią „” anksčiau buvo įvardijusi kaip su Rusija susijusio tinklo, prisistatančio teisėtomis Vakarų naujienų svetainėmis, dalį.

„BBC Verify” analizuotų vaizdo įrašų daugelyje buvo nukreipta prieš buvusį Ukrainos gynybos ministrą Oleksijų Reznikovą, Ukrainos prezidentą Volodymyrą Zelenskį ir kitus Ukrainos pareigūnus, vaizduojant juos kaip apsėstus pinigų ir nesirūpinančius paprastais ukrainiečiais ar karo veiksmais. Juose vengta tiesioginių kaltinimų neteisėtais veiksmais, tačiau užsiminta, kad politikai karo metu pirko prabangų nekilnojamąjį turtą ar prekes – teiginiai, kurie, patikrinus, visada pasirodydavo klaidingi”, – rašė BBC.

Kai BBC pranešė apie savo išvadas „TikTok”, ji teigė pradėjusi savo tyrimą, kurio metu aptiko netikrų vaizdo įrašų dar dviem kalbomis – italų ir anglų.

Tuo pat metu, praėjus kelioms savaitėms po to, programėlė BBC žurnalistams rekomendavo dar dešimtis vaizdo įrašų, kurie akivaizdžiai priklausė tam pačiam tinklui. Tuo pat metu kai kurie iš jų buvo paskelbti visai neseniai, lapkričio pabaigoje.

Įvertink šį straipsnį

Suteikiame jums galimybę įvertinti mūsų turinį. Spustelėkite ant žvaigždės, kad įvertintumėte!

Vidutinis reitingas / 5. Balsų skaičius:

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

Pasidalinkite šiuo straipsniu
Sekti:
Naujienų, įvykių ir patarimų autorius. KAIPKADA.LT portalo redaktorius. Susisiekti galite el. paštu: mindaugas@kaipkada.lt, bendras redakcijos telefonas: +370 695 72614
Rašyti komentarą