Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Šaltis tikrai paveikia elektromobilius: jie nuvažiuoja mažiau, tad elektros energijos reikia daugiau

Adomas Račkauskas

Jeigu vairuojate elektromobilį, turėjote pastebėti, kad atš orui jūsų elektromobilis su pilnai įkrauta baterija nuvažiuoja daug trumpesnį atstumą. Šaltis turi didžiulę įtaką elektromobiliams, tiksliau jų baterijoms.

Žinoma, dėl to nėra ko nerimauti – jūsų elektromobilis šaltomis dienomis tiesiog prisitaiko prie pasikeitusių oro sąlygų. Ar šaltu oru elektromobiliams gali būti sudėtinga viena įkrova nuvažiuoti tokį patį atstumą vasarą? Tikrai taip! Kodėl? Skaitykite toliau ir sužinokite.

Efektyvus variklis be reikalo oro nešildo

Ar žinojote, kad automobilio salono šildymas žiemą gali „suvalgyti“ iki 30 proc. elektromobilio baterijos energijos? Taip yra dėl išskirtinai efektyvaus elektrinio variklio veikimo.

Elektrinio variklio efektyvumas viršija 95 proc. todėl, kad jis tikslingai panaudoja beveik visą energiją, o šilumai prarandama vos keletas procentų. Dėl to, vėsesniu oru elektromobilis ir jo salonas nešyla natūraliai, vien dėl variklio veikimo. Tuo tarpu, vidaus degimo variklių efektyvumas retai siekia 40 proc., todėl automobilis sušyla vien nuo „iššvaistytos“ energijos.

Įprastai automobilio salone palaikoma maloni 21-22 laipsnių net itin žvarbią dieną. Jau žinote, kad jūsų elektromobilis nesušils vien dėl variklio veikimo, o salonas bus šildomas naudojant baterijos resursus. Tai reiškia, kad liks mažesnis energijos kiekis tiesioginei elektromobilio funkcijai – važiavimui. Būtent todėl, pilnai įkrovus elektromobilio bateriją, žiemą nuvažiuoja mažiau kilometrų nei vasarą.

Kiek elektros energijos suvartoja elektromobilis žiemą

Kaip planuoti keliones elektromobiliu žiemą?

Jau žinote, kad šaltuoju sezonu elektromobilio baterijos pakaks trumpesniam atstumui. Jei planuojate tolimesnę kelionę elektromobiliu žiemą, kyla klausimų – kokį atstumą galėsite nuvažiuoti iki įkrovimo stotelės. Tai priklauso ne tik nuo oro temperatūros už lango, bet ir nuo to, kokiu greičiu važiuosite. Suprantama, tikslus kilometrų skaičius priklausys ir nuo elektromobilio modelio, tačiau bendra tendencija – kuo šalčiau, ir kuo didesnis greitis, tuo trumpesniam atstumui pakaks baterijos.

Kiek elektros energijos suvartoja Peugeot e208 elektromobilis pagal oro temperatūrą? *

Nuvažiuojamas atstumas pagal WLTPLabai šalta
-10 °C
Šalta
0 °C
Šilta
+10 °C
Labai šilta
+20 °C
Karšta
+30 °C
Mieste, vid. greitis
30 km/h
200 km264 km296 km340 km275 km
Mieste, vid. greitis
50 km/h
230 km283 km312 km350 km309 km
Užmiestyje, vid. greitis
70 km/h
230 km273 km297 km326 km304 km
Greitkelyje, vid. greitis
90 km/h
202 km232 km250 km271 km263 km
Greitkelyje, vid. greitis
110 km/h
164 km183 km197 km211 km210 km
Magistralėje, vid. greitis
130 km/h
130 km142 km152 km161 km163 km

* Remiantis „Ignitis” paruošta .

Išvadą galime daryti tokią, kad šaltas oras sumažina galimybes nuvažiuoti didesnį atstumą, o tą labiausiai pajusite važiuodami šaltu oro metu automagistrale.

Esant šaltai oro temperatūrai nuvažiuojamas atstumas gali siekti vos 164 kilometrus, kai pagal WLTP standartą* pateikiamas automobilių gamintojo deklaruojamas nuvažiuojamų kilometrų skaičius yra daugiau nei du kartus didesnis.

Įvertink šį straipsnį

Suteikiame jums galimybę įvertinti mūsų turinį. Spustelėkite ant žvaigždės, kad įvertintumėte!

Vidutinis reitingas / 5. Balsų skaičius:

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

Pasidalinkite šiuo straipsniu
KAIPKADA.LT portalo straipsnių autorius ir specialistas darbo bei verslo srityse. Taip pat domiuosi namų statyba ir nekilnojamuoju turtu. Susisiekti galite el. paštu: adomas@kaipkada.lt, bendras redakcijos telefonas: +370 695 72614
Rašyti komentarą