Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Sąnarių sveikata: kokie vitaminai ir maisto produktai padės sergant artritu

Sandra Alšauskienė

Tyrimai rodo, kad tam tikri vitaminai ir kai kurios kitos medžiagos gali padėti palengvinti artrito – ligos, kuriai būdingas sąnarių skausmas ir uždegimas, – simptomus. Jos taip pat gali sulėtinti ligos progresavimą. Ekspertai papasakojo, ką reikėtų įtraukti į savo mitybą.

Vitaminas A

Jis gali palengvinti reumatoidiniu artritu ir osteoartritu sergančių pacientų skausmą. Geri vitamino A šaltiniai yra tokie maisto produktai kaip morkos, špinatai, kepenys, kiaušiniai, o pienas taip pat praturtintas vitaminu A.

Vitaminas C

Tyrimai parodė, kad jis gali būti naudingas daugumai žmonių, sergančių ankstyvuoju osteoartritu. Vitamino C, arba askorbo rūgšties, nemažai yra daugelyje uogų, vaisių ir daržovių. Ypač daug jo yra muskusiniuose melionuose, pomidoruose, paprikose, braškėse ir kiviuose.

Vitaminas E

Žinoma, kad dėl antioksidacinio ir priešuždegiminio poveikio jis gali užkirsti kelią osteoartritui ir palengvinti ligos būklę. Nemažai tyrimų rodo, kad jis taip pat lėtina ligos progresavimą. Vitamino E yra tokiuose maisto produktuose kaip mangai, avokadai, žemės , kopūstai, moliūgai, paprikos, migdolai, saulėgrąžų sėklos, žemės riešutų , špinatai ir brokoliai.

Vitaminas K

Jo sudėtyje yra baltymo osteokalcino, kuris reikalingas sveiko kaulinio audinio gamybai organizme. Tyrimai parodė, kad pakankamas vitamino K kiekis padeda išvengti osteoartrito pablogėjimo. Geri šios grupės vitaminų šaltiniai yra kopūstai, špinatai, brokoliai, augaliniai aliejai, kai kurie sūriai, kiaušinio trynys ir fermentuoti maisto produktai, pavyzdžiui, rauginti kopūstai ir kefyras.

Sąnariai ir skausmas dėl oro sąlygų

Taip pat naudingi sergantiesiems artritu:

  • kalcis – mineralas, padedantis išlaikyti stiprius dantis ir kaulus. Jo šaltiniai yra špinatai, brokoliai, kopūstai, jogurtas, , pienas, ir konservuotos sardinės;
  • kolagenas – baltymas, sudarytas iš aminorūgščių. Jis palaiko jungiamuosius audinius ir yra tokiuose maisto produktuose kaip kaulų ir vištiena;
  • Omega-3 – riebalų rūgštys, mažinančios uždegimą. Geriausias jų šaltinis – riebios jūros žuvys.

 

Ši medžiaga skirta tik bendrai informacijai ir neturėtų būti naudojama kaip diagnozės ar medicininio patarimo pagrindas. Šioje svetainėje pateikiamos publikacijos yra pagrįstos naujausiais aktualiais ir moksliškai pagrįstais medicinos srities tyrimais. Vis dėlto, jei jums reikia diagnozės ar medicininio patarimo, būtinai kreipkitės į šeimos gydytoją ar konkrečios srities specialistą.

Įvertink šį straipsnį

Suteikiame jums galimybę įvertinti mūsų turinį. Spustelėkite ant žvaigždės, kad įvertintumėte!

Vidutinis reitingas / 5. Balsų skaičius:

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

Pasidalinkite šiuo straipsniu
Esu baigusi Vilniaus universiteto Medicinos fakultetą. Turiu aukštąjį išsilavinimą farmacijos srityje. Publikuoju straipsnius (KAIPKADA.LT interneto svetainėje) sveikatos ir sporto temomis. Susisiekti galite el. paštu: sandra@kaipkada.lt, bendras redakcijos telefonas: +370 695 72614
Rašyti komentarą