Saulėgrąžų sėklos yra gana naudingos. Juose yra vitaminų A, B, D ir E, taip pat mineralinių medžiagų (mangano, seleno, kalcio, magnio, kalio, natrio, geležies, vario, fosforo, cinko). Tačiau yra tam tikrų vartojimo taisyklių. Apie tai šiame straipsnyje.
Saulėgrąžų sėklos: nauda ir žala
Pagrindinis saulėgrąžų privalumas yra tai, kad jose yra daug vitaminų ir mineralų. Tačiau yra vienas „bet“.
Saulėgrąžų sėklose yra daug kalorijų. Vos 100 g šio produkto yra 600 kcal. O štai riebalų – 52 g, tai kone dienos norma 60 kg sveriančiai moteriai. Visa kita nusėda ant klubų, pilvo šonų, pilvo.
Todėl jei žmogus mėgsta valgyti saulėgrąžų sėklas, tai po savaitės ar dviejų nuo aktyvaus vartojimo pradžios jis pamatys, kad jo svoris pradėjo didėti.
Saulėgrąžų sėklų lukštenimas taip pat turi pasekmę. Dažnai laikui bėgant ant priekinio danties atsiranda skylė, išduodanti sėklų mėgėją. Šį įpjovą geriau užplombuoti pas odontologą ir pamiršti apie sėklų lukštenimą dantimis.
Kiek saulėgrąžų galite suvalgyti per dieną?
Į košes, salotas, daržoves ir kitus patiekalus dėkite po vieną valgomąjį šaukštą saulėgrąžų, moliūgų ar linų sėklų, sezamo sėklų, chia. Tai ne tik skanu, bet ir labai naudinga. Žinoma, sėklos turi būti iš anksto išvalytos.
Nors saulėgrąžų sėklos yra sveikųjų mono- ir polinesočiųjų riebalų, padedančių pagerinti širdies sveikatą, šaltinis, geriausia šio produkto vartoti ne dažniau kaip 2 kartus per savaitę ir ne daugiau kaip 100-150 gramų.
Ir viskas todėl, kad saulėgrąžų sėklose yra fosforo ir seleno. Pirmojo perteklius sukelia kalcio perteklių, o tai sukelia inkstų ligų vystymąsi. Bet jei seleno yra per daug, tai atsiranda bėrimų ant odos, nagų sluoksniavimąsis, plaukų slinkimas, dirglumas, apatija, nuovargis.