Saulėje įvyko stipriausias dešimtmečio žybsnis: vainiko masė juda Žemės link

Mindaugas Bružas

Praėjusią naktį patyrė stipriausią per pastarąjį dešimtmetį žybsnį. Jis daug stipresnis už praėjusį. Jo stiprumas siekė X2,8 (X klasės žybsniai yra patys stipriausi). įspėja, kad vainiko masė juda Žemės link.

Ką gali X klasės Saulės žybsniai?

X klasės žybsniai gali pažeisti palydovų elektroniką ir saulės baterijas, paveikti jų veikimą; sukelti laikinus ar net nuolatinius palydovų veikimo sutrikimus; sukelti radijo ryšio sutrikimus, ypač didelėse platumose; sukelti elektros energijos šuolius elektros tinkluose, sugadinti įrangą ir infrastruktūrą; gali kelti pavojų pilotų ir keleivių sveikatai dideliame aukštyje, ypač poliariniuose maršrutuose; dėl padidėjusios radiacijos padidėja didelės energijos spinduliuotės srautai; sukelia ryškias auroras, kurias galima stebėti netikėtai mažose platumose.

Poveikis žmonėms

Žmonėms tokie žybsniai gali sukelti galvos skausmus, migreną, miego sutrikimus (arba atvirkščiai – labai stiprų mieguistumą), nuotaikų kaitą, silpnumą ir padidėjusį kraujospūdį (į tai linkusiems žmonėms).

Pranešama, kad magnetinių audrų banga mus pasieks apie 19:02 laiku.

Įvertink šį straipsnį

Suteikiame jums galimybę įvertinti mūsų turinį. Spustelėkite ant žvaigždės, kad įvertintumėte!

Vidutinis reitingas / 5. Balsų skaičius:

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

Share This Article
Follow:
Naujienų, įvykių ir patarimų autorius. KAIPKADA.LT portalo redaktorius. Susisiekti galite el. paštu: mindaugas@kaipkada.lt, bendras redakcijos telefonas: +370 695 72614
Leave a comment