Saulėje vienu metu įvyko 4 galingi žybsniai, vienas iš jų dabar juda Žemės link

Kaipkada.lt

Saulėje įvyko keturi galingi žybsniai, iš kurių vienas gali sukelti geomagnetinę audrą Žemėje. Tai itin retas įvykis, nes visi 4 sprogimai įvyko vienu metu, o paprastai būna tik po du sprogimus.

Tikimasi, kad vainiko masės išmetimas Žemę pasieks artimiausiomis dienomis. Jis gali sukelti ryškias auroras ir problemų su radijo ryšiu bei palydovais.

NASA Saulės dinamikos observatorija vienu metu stebėjo keturių Saulės žybsnių sprogimus
dinamikos observatorija vienu metu stebėjo keturių Saulės žybsnių sprogimus

Jutikliai ir vizualiniai stebėjimai užfiksavo keturis saulės žybsnius, kurie vienu metu įvyko 23 d. Didelė tikimybė, kad vienas iš šių žybsnių į Žemę paleido didelio masto vainikinės masės išmetimą, kuris artimiausiomis dienomis pasieks mūsų magnetosferą ir sukels geomagnetinę audrą.

Apie aštuntą valandą ryto laiku įvyko itin retas įvykis. NASA Saulės dinamikos observatorija matė, iš trijų skirtingų Saulės dėmių grupių, kurias skiria šimtai tūkstančių kilometrų, išsiveržė keturi žybsniai, o tarp tamsių dėmių buvo didelis magnetinis siūlas – virš Saulės paviršiaus pakibusi plazmos kilpa. Plotas tarp jų užėmė maždaug trečdalį Saulės paviršiaus, nukreipto į Žemę.

Neaišku, kokia buvo bendra sprogimo galia. Tačiau atsižvelgiant į didelį Saulės dėmių užimamą plotą, labai tikėtina, kad „bent dalis šio sprogimo bus nukreipta į Žemę“.

 

Įvertink šį straipsnį

Suteikiame jums galimybę įvertinti mūsų turinį. Spustelėkite ant žvaigždės, kad įvertintumėte!

Vidutinis reitingas / 5. Balsų skaičius:

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

Share This Article
Leave a comment