Lietuvos grybautojų socialinių tinklų grupėse jau galima išvysti grybų nuotraukų. Gyventojai skelbiasi radę baravykų, kazlėkų, raudonikių, lepšiukų, pievagrybių ir kitų gausiau rudenį augančių grybų. Sužinokite, ko šiuo metu galima rasti miškuose.
Pasirodo, miškuose galima grybauti visus metus
Grybavimo sezonas Lietuvoje yra ilgesnis, mat žmonės apie grybus žino daugiau, tad maistui renka įvairesnių rūšių. Specialistai sako, kad miškuose šių gėrybių galima aptikti kone visus metus.
Anot gamtos ekspertų, šie metai grybams kol kas nėra labai dėkingi, bet jų tikrai įmanoma aptikti. Iš asmeninių gyventojų patirčių pastebima, kad jau nuo birželio pabaigos iki vėlyvo rudens galima rasti daug įvairiausių grybų: lepšiukų, raudonikių, baravykų ir kitų.
Kada grybai auga geriausiai?
Gamtininkai tikina, kad vartoti reikėtų kuo daugiau skirtingų grybų, o ne tik vieną ar kitą rūšį, Pavyzdžiui, lietuvių taip pamėgtus raudonikius ir baravykus. Tai leistų ne tik paįvairinti žmogaus racioną, pažinti daugiau skonių, bet ir atsigauti grybams.
Geriausias mėnuo valgomiems grybams rinkti – rugsėjis. Kokie bus šie metai, priklausys nuo to, ar užteks lietaus ir šilumos. Tai du pagrindiniai dalykai, kurių reikia grybams. Teko pastebėti, kad jei vasara yra sausa (kol kas ji kaip tik tokia), o antroje jos pusėje prasideda lietingas sezonas, grybų derlius būna ypač didelis.
Tas pats pastebima ir su augalais – jei buvo blogos sąlygos ir jos staiga pagerėjo, jie labai greitai pradeda skleistis, žydėti, brandinti sėklas.