Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Šį savaitgalį nepraleiskite Orionidų meteorų lietaus: kaip ir kada jį stebėti?

Mindaugas Bružas

Kasmetinis Orionidų meteorų , garsėjantis ryškiais ir greitai skriejančiais meteorais, piką pasieks 2023 m. spalio 21-22 d. Šie meteorai sukuria dangaus spektaklį, kurio nenorėsite praleisti.

Kada žiūrėti?

Nors Orionidai būna aktyvūs nuo rugsėjo 26 d. iki lapkričio 22 d., geriausias juos stebėti bus šeštadienį, spalio 21 d., kai laukiama apie 23 krintančių žvaigždžių per valandą. Stebėjimus galima pradėti apie 1 val. nakties ir tęsti iki aušros, kai Saulė savo šviesa užstos meteorų blyksnius.

Žinoma, jums pasiseks pamatyti šį reginį tik tuo atveju, jei dangus bus be debesų ir su minimalia šviesos tarša. Geriausia tai daryti už miesto, atokiau nuo gatvių žibintų.

Orionidai – tai nuolaužų ir dulkių sankaupa, kurią vidinėje sistemoje paliko Halėjaus kometa, kuri paskutinį kartą buvo stebėta 1986 m. ir sugrįš tik 2061 m. Praeidama pro Saulę, kometa išmeta apie 0,9-3 metrus savo medžiagos. pro šiuos nuolaužų debesis praskrenda kasmet tuo pačiu metu.

Objektai – uolienos ir ledas – į planetos atmosferą patenka 66 kilometrų per sekundę greičiu. Kosminės uolienos užsidega, kai dideliu greičiu atsitrenkia į oro daleles, sukeldamos stiprią trintį ir taip generuodamos šilumą. Štai kodėl jie atrodo staiga danguje krintančios žvaigždės.

Krintančios žvaigždės gali pasirodyti bet kurioje dangaus vietoje. Tačiau NASA pažymi, kad didžiausia tikimybė jas pamatyti yra iš Betelgeizės, garsiosios raudonosios žvaigždės milžinės Oriono žvaigždyne, krypties. Šiaurės pusrutulyje žiūrovai turėtų žiūrėti į pietryčius.

Geriausiai matomumą užtikrina žvilgsnis 45-90 laipsnių kampu nuo horizonto.

Įvertink šį straipsnį

Suteikiame jums galimybę įvertinti mūsų turinį. Spustelėkite ant žvaigždės, kad įvertintumėte!

Vidutinis reitingas / 5. Balsų skaičius:

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

TEMOS:
Pasidalinkite šiuo straipsniu
Sekti:
Naujienų, įvykių ir patarimų autorius. KAIPKADA.LT portalo redaktorius. Susisiekti galite el. paštu: mindaugas@kaipkada.lt, bendras redakcijos telefonas: +370 695 72614
Rašyti komentarą