Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Šį savaitgalį Žemę gali pasiekti milžiniškas Saulės plazmos srautas

Saulės pliūpsnis
Mindaugas Bružas

ir toliau demonstruoja savo „prigimtį”. JAV nacionalinė vandenynų ir atmosferos administracija prognozuoja dar vieną saulės žybsnį jau šį šeštadienį, gegužės 7 d. Iš Saulės išsiveržęs plazmos srautas gali sukelti G1 lygio geomagnetinę audrą, praneša „Live Science”.

Jau trečią dieną Saulė nėra rami. Balandžio 30 d. ir gegužės 3 d., Saulėje įvyko didžiausias X klasės žybsnis. Gegužės 4 d. įvyko 2 M klasės žybsniai.

Dabar, kosminius orus stebinčių mokslininkų prognozėmis, gegužės 7 d. reikėtų tikėtis dar vieno Saulės aktyvumo. Nors tiksliai nežino, kokiai klasei priklausys naujasis žybsnis, tačiau yra įsitikinę, kad Saulės dalelių srautas gali pataikyti į Žemę.

Per kitą Saulės sprogimą įvyks didžiulis vainiko masės išmetimas (CME). Kai ši milžiniška plazmos iškrova pasieks mūsų planetą, ji laikinai suspaus magnetinį lauką, o tai sukels G1 klasės geomagnetinę audrą.

Nors tai nėra stipriausia magnetinė pagal penkių lygių skalę, ji vis tiek gali sukelti radijo ryšio problemų, sutrikdyti elektros prietaisų darbą ir paveikti ištisus elektros tinklus.

Saules sistema
Saulės sistema / Nuotr. pixabay.com 

Mokslininkai taip pat prognozuoja, kad auroros, kurias sukelia Saulės dalelės, susiduriančios su Žemės atmosferos molekulėmis, bus matomos ne tik poliariniuose regionuose. Šios auroros gali pasirodyti daug piečiau, žemesnėse platumose. Tokiam Saulės plazmos srautui, kuris turėtų pasiekti Žemę, prireiktų vos 15-18 valandų, kad įveiktų atstumą nuo Saulės iki mūsų planetos.

Mokslininkų teigimu, iki šiol visos Žemėje kilusios geomagnetinės audros didelės žalos nepadarė. Tačiau, balandžio pabaigoje dėl galingo M klasės žybsnio kai kuriuose planetos regionuose sutriko radijo ryšys.

Didžiausi žybsniai gali sukelti katastrofiškus įvykius Žemėje. Pavyzdžiui, 1859 m. dėl galingiausios žinomos geomagnetinės audros Europoje ir Šiaurės Amerikoje sutriko telegrafo sistemos. Kai kuriose šalyse įranga net sudegė. Šiaurinės pašvaistės buvo matomos beveik visoje planetoje.

Mokslininkai mano, kad dar vienas toks įvykis sukeltų „interneto apokalipsę”, kai daugelis šalių kelioms savaitėms ar net mėnesiams liktų be ryšio ir interneto.

duomenimis, jau keletą mėnesių Saulėje žybsniai pasireiškia dažniau nei įprastai. Kai kurie iš jų netgi susijungia į vieną milžinišką srautą, jau buvo kovo mėn.

Mokslininkai prognozuoja, kad didžiausias Saulės aktyvumas bus nuo 2024 m. lapkričio iki 2026 m. kovo.


Taip pat skaitykite:

Įvertink šį straipsnį

Suteikiame jums galimybę įvertinti mūsų turinį. Spustelėkite ant žvaigždės, kad įvertintumėte!

Vidutinis reitingas / 5. Balsų skaičius:

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

Pasidalinkite šiuo straipsniu
Sekti:
Naujienų, įvykių ir patarimų autorius. KAIPKADA.LT portalo redaktorius. Susisiekti galite el. paštu: mindaugas@kaipkada.lt, bendras redakcijos telefonas: +370 695 72614
Rašyti komentarą