Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Skirtinga trauka: kodėl vieniems žmonėms uodai įkanda, o kitiems – ne

Odeta Bartkevičiūtė

Nėra abejonių, kad yra vieni žiauriausių padarų visatoje. Kaip ir vampyrai, jie gali paversti jūsų gyvenimą nuolatine kančia vien tam, kad galėtų pasimėgauti jūsų krauju.

Yra kategorijų žmonių, kuriuos uodai tiesiog dievina.

Kam uodai kanda daugiausiai?

Japonijos Čibos kenkėjų kontrolės technologijų instituto mokslininkų grupės atliktas tyrimas parodė, kad žmonėms, turintiems antsvorio arba stipresnio ir putlesnio kūno, kyla didesnė rizika būti sugeltam uodų. Kodėl taip atsitinka? Nes uodai savo aukoms aptikti naudoja CO2, o jo kvapą gali užuosti net būdami toli nuo jūsų!

Kraują siurbiantys uodai

Ir, kaip tikriausiai jau žinote, kuo sunkesnis, tuo daugiau CO2 jis naudoja. Štai kodėl uodai dažniau aptinka antsvorio turinčius žmones nei kitus.

Atliktas tyrimas parodė, kad uodus labiau traukia nėščios . Tyrimo autoriai teigė, kad yra dvi pagrindinės priežastys, dėl kurių nėščios moterys dažniau įkanda uodai: pirma, jos išskiria daug anglies dioksido, antra, jų pilvo yra aukštesnė nei kitų žmonių.

Kokios medžiagos traukia uodus?

Ekspertų teigimu, uodai dažnai puola ką tik baigusius sportuoti žmones. Priežastis ta, kad sportuojant labai padidėja pieno rūgšties kiekis organizme ir pakyla kūno temperatūra. Šie du veiksniai padeda uodams lengviau jus pastebėti ir paversti savo mėgstamiausia auka.

Uodai ir kiti vabzdziai

Ko bijo uodai?

Uodai nemėgsta tam tikrų kvapų, pavyzdžiui, citrinžolės, eukalipto, levandų ir kadagio. Tai galima panaudoti prieš juos: tiesiog įlašinkite 3-5 lašus eterinio aliejaus į aromatinę lempą likus kelioms valandoms iki miego ir dar kelis lašus ant antklodės ar kilimo krašto.

Kaip ir , alkoholio vartojimas gerokai padidina kūno temperatūrą. O kadangi uodai mėgsta šilumą ir drėgmę, gerdami alkoholinius gėrimus tapsite jiems lengvu grobiu.

Kaip uodai pasirenka savo auką?

Uodai savo auką renkasi ne tik uoslės pagalba. Pasak Floridos universiteto (JAV) entomologijos profesoriaus Džonatano Dėjaus (Jonathan Day), uodai negali lengvai skraidyti ore, todėl stengiasi laikytis arti žemės ir lyginti savo aukų siluetus su horizontu. Štai kodėl tamsiais drabužiais vilkinčius žmones lengviau pastebėti.

Įvertink šį straipsnį

Suteikiame jums galimybę įvertinti mūsų turinį. Spustelėkite ant žvaigždės, kad įvertintumėte!

Vidutinis reitingas / 5. Balsų skaičius:

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

Pasidalinkite šiuo straipsniu
Gamtos mokslų specialistė. Rašau straipsnius KAIPKADA.LT svetainei apie mūsų planetos gamtą, augmeniją ir gyvūnus. Susisiekti galite el. paštu: odeta@kaipkada.lt, bendras redakcijos telefonas: +370 695 72614
Rašyti komentarą