Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Štai 3 šalutiniai moliūgų sėklų poveikiai, apie kuriuos nežinojote

Sandra Alšauskienė

Tikriausiai, esate girdėję, kad moliūgų yra labai naudingos sveikatai, tačiau jos gali būti ir kenksmingos, žinoma, tik tada jei jas valgysite dideliais kiekiais. Šis poveikis gali būti ypač nemalonus tam tikrų kategorijų žmonėms.

Moliūgų sėklos gali būti puikus užkandis arba įdomus salotų ir kitų patiekalų ingredientas. Tačiau venkite jas valgyti per dažnai, nes jos gali sukelti tam tikrų virškinimo problemų.

Pilvo pūtimas

Moliūgų sėklose itin gausu skaidulinių medžiagų – vienoje jų porcijoje rasite 0,9 g skaidulinių medžiagų. O suvalgę tokį patį kiekį sėklų su lukštais, šios sveikatai naudingos medžiagos gausite dar daugiau – iki 2 gramų.

Ląsteliena turi daugybę privalumų: visų pirma ji mažina cholesterolio kiekį kraujyje ir kontroliuoja cukraus kiekį. Tačiau per didelis skaidulinių medžiagų kiekis gali sukelti pilvo pūtimą, dujų kaupimąsi ir vidurių pūtimą. Be to, suvalgę vos saują moliūgų sėklų, galite patirti stiprių virškinamojo trakto negalavimų.

Gali sukelti viduriavimą

Galbūt to nesuvokiate, bet valgydami per daug skaidulinių medžiagų taip pat galite pradėti viduriuoti. Tai gali šiek tiek gluminti, nes skaidulinės medžiagos dažnai rekomenduojamos priemonė nuo viduriavimo. Tačiau paaiškėjo, kad ne visos skaidulinės medžiagos turi vienodą poveikį jūsų organizmui.

Skiriamos dvi plačios skaidulų kategorijos: tirpios ir netirpios. Moliūgų sėklose daugiausia yra netirpios ląstelienos. O jei kenčiate nuo viduriavimo, mitybos specialistė Claudia Thompson rekomenduoja į savo racioną įtraukti daugiau tirpių skaidulų.

Moliūgų sėklų valgymas

Gali atsirasti vidurių užkietėjimas

Vidurių užkietėjimas yra dar vienas šalutinis moliūgų sėklų valgymo poveikis. Tačiau, norėdami išvengti visų šių šalutinių poveikių, galite pradėti vartoti sėklas saikingai, tai padės jums išvengti daugumos virškinimo problemų.

Be to, nepamirškite pašalinti lukšto – jame yra daugiausia netirpių skaidulų. Dar vienas būdas pagerinti virškinimą – suvalgius sėklų gerti daug vandens, kad išvengtumėte vidurių užkietėjimo.

Šaltinis: Live Strong

Įvertink šį straipsnį

Suteikiame jums galimybę įvertinti mūsų turinį. Spustelėkite ant žvaigždės, kad įvertintumėte!

Vidutinis reitingas / 5. Balsų skaičius:

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

Pasidalinkite šiuo straipsniu
Esu baigusi Vilniaus universiteto Medicinos fakultetą. Turiu aukštąjį išsilavinimą farmacijos srityje. Publikuoju straipsnius (KAIPKADA.LT interneto svetainėje) sveikatos ir sporto temomis. Susisiekti galite el. paštu: sandra@kaipkada.lt, bendras redakcijos telefonas: +370 695 72614
Rašyti komentarą