Norint būti tikriems, kad mėsos patiekalai atneš tik naudos sveikatai, reikia ne tik mokėti tinkamai iškepti mėsą, bet ir kaip ją paruošti, kad atsikratytumėte kenksmingų bakterijų. Tad, kaip išsaugoti visas naudingas mėsos (kiaulienos, jautienos, vištienos, kalakutienos, avienos, triušienos ir kt.) savybes ir nuvalyti ją nuo pavojingų ar sveikatai kenksmingų medžiagų?
Kodėl prieš gaminant mėsą reikia nuplauti actu?
Ekspertai pataria vietoj įprasto vandens, kuriuo dauguma žmonių plauna žalią mėsą, naudoti actą. Produkto paviršiuje dažnai auga bakterijos, kurios gali sukelti virškinimo problemų. Jei mėsa nuplaunama vandeniu, bakterijos gali išgyventi ir greitai išplisti.
Todėl plauti actu rekomenduojama dėl šių priežasčių:
- padeda sunaikinti ant mėsos esančias bakterijas, o tai labai sumažina infekcijos riziką (įskaitant E. coli ir salmoneles);
- nuplauti pesticidų likučius ir nešvarumus, kurie gali likti ant gaminio paviršiaus;
- mėsa suminkštėja, jos struktūra tampa minkštesnė (ypač svarbu kietai mėsai).
Kaip plauti mėsą su actu?
Procedūra yra gana paprasta:
- Dubenyje sumaišykite stiklinę karšto vandens su šaukštu acto.
- Ten padėkite mėsos gabalą, kurį ketinate virti ar kepti. Palikite 15 minučių.
- Išimkite mėsą iš dubens ir nuplaukite šaltu vandeniu iš čiaupo, kad nuplautumėte acto likučius.
- Taip pat prieš gamindami mėsą būtinai nusausinkite popieriniu rankšluosčiu.