Dauguma žmonių, kurie bando kontroliuoti savo svorį dietomis, bijo angliavandenių. Tačiau ne visi jie priverčia priaugti papildomų kilogramų. Papasakosime, kuriuose maisto produktuose yra daug angliavandenių, kuriuos rekomenduoja gydytojai ir mitybos specialistai ir kurių nereikėtų bijoti.
Įrodyta, kad angliavandeniai gali apsaugoti medžiagų apykaitą. Apžvelgę 58 klinikinius tyrimus, mokslininkai nustatė, kad suaugusieji, kurie valgė daugiausiai neskaldytų grūdų, daržovių ir kitų daug skaidulų turinčių angliavandenių, 15-31 % sumažino diabeto ir storosios žarnos vėžio riziką bei riziką mirti nuo insulto ar širdies ligų.
Duona ir makaronai
Tai svarbūs sveikos mitybos maisto produktai. Angliavandeniai teikia gliukozę, reikalingą energijai gaminti ląstelėse. Juose taip pat yra skaidulinių medžiagų, vitaminų, mineralų ir kitų naudingų fitonutrientų. Rinkdamiesi makaronus ar duoną atkreipkite dėmesį į gaminius, pagamintus iš neskaldytų grūdų, kurie yra sudėtiniai angliavandeniai, lėtai pasisavinami. Tuomet šių produktų valgymas bus naudingas.
Obuoliai ir kriaušės
Šie vaisiai laikomi daug angliavandenių turinčiais maisto produktais dėl juose esančio fruktozės kiekio. Tačiau jų maistinė nauda nusveria gaunamų angliavandenių kiekį, ypač jei valgysite juos su odele. Šiuose maisto produktuose gausu skaidulų ir maistinių medžiagų, kurios lėtina virškinimą, padeda ilgiau jaustis sotiems ir mažina potraukį cukrui.
Avižiniai dribsniai
Šių stebuklingų, sveikų grūdinių produktų būtina valgyti, be to, juose gausu angliavandenių. Rinkitės pilno grūdo avižinius dribsnius, kuriuose yra daug skaidulinių medžiagų. Tyrimai rodo, kad avižiniuose dribsniuose esančios tirpios skaidulos, vadinamos beta gliukanais, didina sotumo jausmą, o tai gali padėti numesti svorio.
Burokėliai
Taip, burokėliuose yra cukraus, bet ne tiek daug, kiek sausainiuose ar pyraguose. Burokėliuose yra maistinių skaidulų, kurios lėtina cukraus įsisavinimą į kraują. Šioje daržovėje yra daug mikroelementų, ypač 20 % folio rūgšties paros poreikio vienoje porcijoje.
Bulvės
Nenuvertinkite šios krakmolingos daržovės, nes yra puikus būdas, kaip paneigti angliavandenių poveikį cukraus kiekiui kraujyje, todėl galite jas valgyti nesijaudindami, kad po valandos būsite alkani: prieš valgydami jas atšaldykite. Bulvių atšaldymas po virimo paverčia jas “atspariu krakmolu”, o tai reiškia, kad jos neutralizuoja virškinimą, nepadidina cukraus kiekio kraujyje ir padeda numesti svorio.
Avinžirniai ir lęšiai
Puodelyje avinžirnių yra apie 12 g maistinių skaidulų ir apie 45 g angliavandenių, todėl šie itin daug angliavandenių turintys ankštiniai augalai puikiai tinka stebintiems angliavandenių kiekį ir svorį. Ankštinės daržovės, tokios kaip avinžirniai ir lęšiai, taip pat visų rūšių pupelės, turi daug angliavandenių, tačiau kartu yra sveikos, nes jose yra svarbiausių vitaminų ir mineralų.
Bananai
Tai daug angliavandenių turintis maisto produktas, kurį galite valgyti nepriaugdami riebalų. Bananuose yra daug kalio, kuris mažina kraujospūdį, o vienas bananas per dieną yra puikus būdas apsaugoti širdį. Tačiau jei nerimaujate dėl didelio cukraus kiekio, valgykite žalius bananus. Neprinokę bananai turi mažiau cukraus ir, kaip ir šaltosios bulvės, daugiau atsparaus krakmolo, kuris gerina sveikų ir nesveikų bakterijų santykį žarnyne.
Angliavandeniai yra svarbi kasdienės mitybos dalis ir ne visi jie yra kenksmingi. Jei jų negaunate pakankamai arba jų vartojate nepakankamai, galite patirti virškinimo sutrikimų ir neturėti pakankamai energijos sveikai veiklai.