Kavoje yra daug maistinių medžiagų – antioksidantų ir mineralų. Tačiau skrudinimo rūšis gali turėti įtakos tam, kiek naudos ji duoda jūsų organizmui.
Mėgstantys kavą žmonės tikriausiai jau žino, kad ji gali turėti ilgalaikės naudos sveikatai. Kava gali sumažinti lėtinį uždegimą, sumažinti širdies ir kraujagyslių ligų ir lėtinių kepenų ligų riziką. Mitybos specialistas iš portalo “Health” pasakoja, koks skrudinimas yra naudingiausias.
Kavos skrudinimas
Skrudinimas – tai terminis procesas, kurio tikslas – atskleisti žaliose kavos pupelėse užslėptą aromatą ir skonį. Tačiau skrudinimas sukelia cheminius pokyčius kavos pupelėse, taip pat turi įtakos gėrimo antioksidacinėms savybėms.
O pasirinktas skrudinimas priklauso ir nuo skrudinimo laiko, ir nuo temperatūros. Taigi, yra keturios pagrindinės kategorijos:
- lengvas skrudinimas;
- vidutinio skrudinimo;
- vidutinio tamsumo skrudinimas;
- tamsus skrudinimas.
Kuri iš jų yra sveikiausia?
Šviesiai ar tamsiai skrudintos kavos puodelio nauda sveikatai priklauso nuo to, ko iš jos norite gauti. Sveikatai naudingi veiksniai, į kuriuos reikėtų atsižvelgti, yra antioksidantai, priešuždegiminės savybės ir rūgštingumas.
Antioksidantai. Šiuo požiūriu lengvas skrudinimas yra daug naudingesnis, nes taip pupelėse išlieka daugiau polifenolių, t. y. antioksidantų, kurie išlieka po skrudinimo proceso. Kai kurie tyrimai taip pat rodo, kad kuo ilgiau pupelės skrudinamos, tuo mažiau jose yra polifenolių.
Tačiau tamsiai skrudinta kava gali pasižymėti didesniu antioksidaciniu poveikiu, nes medžiagų aktyvumas didėja su skrudinimo laipsniu. Todėl antioksidacinio aktyvumo lygis gali kompensuoti polifenolių trūkumą pupelėse.
Kavos skrudinimas turi įtakos jos naudingosioms savybėms
Priešuždegiminių savybių. Šviesus skrudinimas turi didesnį priešuždegiminį poveikį nei tamsus skrudinimas. Be to, šviesiai skrudinta kava taip pat pasižymi geru antioksidaciniu aktyvumu. Taigi šiuo požiūriu daug geriau rinktis šviesaus skrudinimo kavą.
Rūgštingumas. Kai kurie žmonės, mėgstantys kavą, geria ją be kofeino, o kiti apskritai atsisako ją gerti. Faktas tas, kad nepaisant didelės naudos, šis gėrimas turi ir šalutinį poveikį. Visų pirma jis gali sukelti rėmenį arba sudirginti skrandį.
Tačiau kalbant apie kavos rūgštingumą, tamsesnio skrudinimo kava sukelia šiek tiek mažesnį skrandžio rūgšties išsiskyrimą. Taigi, jei ieškote kavos, kuri būtų lengvesnė skrandžiui, turėtumėte rinktis tamsiai skrudintą kavą.
Kofeino kiekis. Kai kurie žmonės mano, kad tamsesnio skrudinimo kava turi daugiau kofeino, tačiau taip nėra. Žinoma, kofeino kiekis visuose skrudintuose kavos gaminiuose yra maždaug vienodas, tačiau šviesiai ir vidutiniškai skrudintoje kavoje kofeino kiekis yra šiek tiek didesnis.