Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Teks įsiminti naujas atmintinų dienų datas: Seimas papildė atmintinų dienų sąrašą

Pranešimas žiniasklaidai

Šiandien svarstė Atmintinų dienų įstatymo pataisas. Nuspręsta papildyti ir patikslinti atmintinų dienų sąrašą. Į atmintinių dienų sąrašą įrašyta gegužės 15-oji – Respublikos diena.

Gegužės 15 d. yra . Šią dieną į pirmąjį posėdį susirinko pirmoji moderniųjų laikų Tautos atstovybė – Steigiamasis Seimas, be to šią dieną buvo apsispręsta dėl Lietuvos valstybei ir Tautai itin reikšmingo klausimo, tą dieną buvo priima rezoliucija. Pasak iniciatorių, šiuo sprendimu siekiama pabrėžti Lietuvos valdymo formos – respublikos ‒ tradiciją ir reikšmę.

Iš kalendorių bus išbraukta Tarptautinė vaikų gynimo diena

Seimas taip pat sutarė iš sąrašo išbraukti birželio 1-ąją minimą Tarptautinę vaikų gynimo dieną, taip atsisakant posovietinio šios dienos minėjimo.

„Šiuo metu minimos Tarptautinės vaikų gynimo dienos ištakos siejamos su 1925 m. Ženevoje įvykusia Pasauline vaikų gerovės konferencija, kurioje įvairios pasaulio šalys pritarė idėjai minėti Tarptautinę vaikų gynimo dieną, kuria būtų siekiama pabrėžti vaikų teisių svarbą ir problemas, tačiau nebuvo nustatyta konkreti rekomenduojama data, kada turėtų būti švenčiama Tarptautinė . Po 1949 m. Maskvoje įvykusios Tarptautinės moterų konferencijos Sovietų Sąjungoje 1950 m. pirmąkart buvo paminėta Tarptautinė vaikų gynimo diena.

Iki šių dienų Tarptautinė vaikų gynimo diena Lietuvoje, kaip ir daugelyje kitų Rytų ir Vidurio Europos valstybių (Baltarusijoje, Bulgarijoje, Estijoje, Latvijoje, Lenkijoje, Rusijoje) bei komunistinėse valstybėse (Kinijoje, Šiaurės Korėjoje, Vietname), kasmet minima birželio 1 d.“, − rašoma aiškinamajame rašte.

Vietoj šios dienos į atmintinų dienų sąrašą nuspręsta įtraukti gegužės trečiąjį penktadienį – Vaiko dieną, ir lapkričio 20-ąją – Pasaulinę vaiko teisių apsaugos dieną.

Lapkričio 20-oji yra siejama su 1959 m. lapkričio 20 d. priimta Jungtinių Tautų vaiko teisių konvencija ir būtent šią dieną daugelis Vakarų šalių. Jungtinių Tautų Vaiko teisių konvencija laikoma svarbiausiu vaiko teisių dokumentu, apimančiu visus vaiko gyvenimo aspektus, pilietines, politines, ekonomines, socialines ir kultūrines teises, kurias turi visi pasaulio vaikai.

Į atmintinų dienų sąrašą taip pat įtraukta sausio 22-oji – 1863–1864 m. sukilimo prieš okupacinę Rusijos imperijos valdžią pradžios diena, balandžio paskutinis šeštadienis – Tarptautinė veterinarijos diena, spalio 4-oji – Pasaulinė gyvūnijos ir Šv. Pranciškaus Asyžiečio, gyvūnų globėjo, diena.

Už šias atmintinų dienų pataisas balsavo 103 Seimo nariai, prieš buvo 2, susilaikė 17 parlamentarų.

Įvertink šį straipsnį

Suteikiame jums galimybę įvertinti mūsų turinį. Spustelėkite ant žvaigždės, kad įvertintumėte!

Vidutinis reitingas / 5. Balsų skaičius:

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

Pasidalinkite šiuo straipsniu
Rašyti komentarą