Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Telefoniniai sukčiai darosi vis įžūlesni: įsilaužėliai klonuoja balsus ir ištuština banko sąskaitas

Donatas Varnas

Pasitelkę dirbtinį intelektą, nusikaltėliai gali apsimesti bet kuo, tačiau yra keletas patikimų būdų, kaip netapti tokio sukčiavimo auka. Nusikaltėliai naudoja dirbtinio intelekto (DI) balso klonavimo priemones, kad apgautų aukas telefonu. Tai teigia „McAfee” ekspertai ir pateikia keletą rekomendacijų, kaip apsisaugoti.

Pasitelkus dirbtinį intelektą, bet kurio asmens balsą galima klonuoti per kelias sekundes ir juo apgauti draugus ir giminaičius, kad šie siųstų pinigus. Šiuo atveju pinigai atitenka ne aukai, o sukčiui: pasak „McAfee” kibernetinio saugumo eksperto Jasdevo Daliwalo, balso klonavimas yra toks tikslus, kad sunku nustatyti, ar kalbate su gyvu žmogumi, ar su dirbtiniu intelektu. Kad nepakliūtumėte į kibernetinių nusikaltėlių pinkles, ekspertai rekomenduoja atlikti šiuos veiksmus:

Patarimas Nr. 1 – pasirinkite slaptažodį

Naudinga susitarti su artimaisiais dėl slaptažodžio naudojimo. Jei skambina giminaitis, galite jam užduoti klausimą, į kurį atsakymą žino tik jis. Žinoma, slaptažodžio nereikėtų prašyti per kiekvieną skambutį, o tik tada, jei kitas asmuo prašo pervesti pinigų arba pateikti kokią nors konfidencialią informaciją, pavyzdžiui, paso numerį. nesugebės teisingai atsakyti, o narys ar draugas nesunkiai praeis patikrą ir būsite tikri, kad kalbate su konkrečiu asmeniu.

Patarimas Nr. 2 – užduokite tinkamus klausimus

Skambinantysis gali pasakyti, kad pamiršo slaptažodį (taip gali nutikti asmeniui, kuriuo pasitikite). Būkite budrūs, net jei jie sako, kad pateko į bėdą ir jiems skubiai reikia pinigų. Žmonės rizikuoja tapti kibernetinio sukčiavimo aukomis, jei pasiduoda emocijoms. Turėtumėte taikyti tokią taktiką: užduokite skambinančiajam labai asmeniškų klausimų.

„Jei sulaukėte įtartino skambučio ar žinutės, imkitės priemonių, kad patikrintumėte skambinančiojo tapatybę, – pataria specialistas.” Užduokite klausimus, į kuriuos atsakymus žinotų tik tikras , pavyzdžiui, detalių apie praeities patirtį ar bendrus prisiminimus. Susisiekite su asmeniu alternatyviomis ryšio priemonėmis, kad patvirtintumėte jo tapatybę.”

Kaip netapti sukčių auka

Ką dar reikėtų apsvarstyti?

Taip pat turėtumėte būti labai atsargūs, jei kas nors prašo siųsti pinigus neįprastu būdu. Pavyzdžiui, jei šeimos narys staiga paskambina ir prašo pinigų , siūlo pirkti dovanų kortelę ar ką nors kita, ko niekada anksčiau nedarė, tai yra „raudona ” – niekada to nedarykite.

Įvertink šį straipsnį

Suteikiame jums galimybę įvertinti mūsų turinį. Spustelėkite ant žvaigždės, kad įvertintumėte!

Vidutinis reitingas / 5. Balsų skaičius:

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

Pasidalinkite šiuo straipsniu
Autorius Donatas Varnas
KAIPKADA.LT portalo straipsnių autorius naujausių technologijų, žiniatinklio bei dirbtinio intelekto temomis. Susisiekti galite el. paštu: donatas@kaipkada.lt, bendras redakcijos telefonas: +370 695 72614
Rašyti komentarą