Tai mitas: kaitinant medų nesusidaro nieko kenksmingo, o naudingosios savybės niekur nedingsta. Bet tokį medų teks greitai suvalgyti. O parduotuvėse parduodamas medus yra specialiai apdorotas prieš pakuojant ir pasirodant lentynose.
Medaus apdorojimo procesai
- Filtravimas – reikalingas augalų liekanoms, bičių dalelėms ir vaškui, taip pat dideliems cukraus kristalams iš medaus pašalinti.
- Švitinimas – naudojamas grybelių sporoms ir bakterijoms naikinti. Dažniausiai šiame etape sterilizuojamas medicininis medus, kuris bus naudojamas gydymui.
- Šildymas – padeda atsikratyti drėgmės pertekliaus, užkirsti kelią produkto fermentacijai ir gedimui, taip pat išsaugoti struktūros homogeniškumą.
Kiekvienas apdorojimo etapas sumažina pirmines naudingąsias medaus savybes, bet daro jį saugesnį. Visi medaus privalumai niekur nedingsta.
Kaip kaitinimas veikia medaus savybes?
Tyrimas parodė, kaip aukšta temperatūra ir poveikio laikas veikia medų. Eksperimentui buvo atrinkti trys natūralaus medaus prekės ženklai ir vienas dirbtinis analogas. Mėginiai penkis mėnesius buvo kaitinami skirtingose temperatūrose.
Rezultatas parodė, kad esant 40 laipsnių Celsijaus temperatūrai, visų mėginių sudėtis išlieka nepakitusi ir išlaiko naudingąsias savybes vieną mėnesį. Šildymas ir laikymas 60 laipsnių Celsijaus paveikia medų po 48 valandų. Apdorojus ir laikant 80 laipsnių Celsijaus, savybės nepasikeitė šešias valandas, o antrą dieną medus visiškai karamelizavosi.
Tyrimas buvo atliktas tik su keturiais mėginiais. Todėl rezultatai negali būti taikomi visam medui.
Meduje taip pat yra medžiagos hidroksimetilfurfurolio (HMF). Junginiai, atsirandantys dėl cukrų skilimo. Didelė HMF koncentracija rodo, kad medus yra senas, pašildytas arba suklastotas.
Tačiau šios medžiagos yra ne tik meduje, bet ir cukruje, vaisių sultyse, duonoje, pieno produktuose, pusryčių dribsniuose. Vienas tyrimas parodė, kad didelė HMF koncentracija iš organizmo visiškai pasišalina su šlapimu per 48 valandas ir niekaip nekenkia sveikatai.