Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Tirpstantis poliarinis ledas lėtina Žemės sukimąsi ir daro įtaką laiko skaičiavimui

Odeta Bartkevičiūtė

Neseniai žurnale „Nature” paskelbtame tyrime teigiama, kad dėl klimato kaitos smarkiai tirpstantis poliarinis turi netikėtą pasekmę: dėl jo lėtėja Žemės sukimosi .

Kalifornijos universiteto San Diege profesorius, geofizikas Duncanas Agnew atliko analizę naudodamasis palydovinių vaizdų duomenimis.

Kaip tai gali būti?

Procesas vyksta taip: kai poliarinis ledas tirpsta ir teka į vandenyną, masės persiskirstymas daro įtaką planetos sukimosi procesui. Iš esmės dėl mažesnės masės ašigaliuose Žemės centras tampa šiek tiek sunkesnis, todėl sulėtėja jos sukimosi greitis. Agnew palygino šį reiškinį su čiuožėja, kuri, sukdamasi ištiesia galūnes, taip sulėtindama greitį.

Šio sulėtėjimo reikšmė yra ne tik mokslinis smalsumas. Jis gali turėti įtakos laiko skaičiavimui – esminiam šiuolaikinio gyvenimo aspektui. Šiuo metu pasaulyje galiojantis laiko standartas – koordinuotas pasaulinis (UTC) – tiksliai atitinka Žemės sukimąsi. Tačiau, kadangi šis sukimasis gali kisti, laikas nuo laiko jį reikia koreguoti.

Tokie patikslinimai, paprastai atliekami pridedant arba atimant šuolines sekundes, turi įtakos įvairioms sistemoms, kurios priklauso nuo tikslaus laiko matavimo, pavyzdžiui, palydovams, kompiuteriams ir finansų įstaigoms.

Skaičiavimai rodo, kad jei netirptų poliarinis ledas, iki 2026 m. prireiktų keliamosios sekundės, kad laikrodžiai atitiktų Žemės sukimosi kryptį. Tačiau dėl tirpstančio ledo sukelto sulėtėjimo šis patikslinimas gali įvykti tik 2029 m. Šis vėlavimas rodo, kad daro didelį poveikį pagrindiniams Žemės procesams.

Įvertink šį straipsnį

Suteikiame jums galimybę įvertinti mūsų turinį. Spustelėkite ant žvaigždės, kad įvertintumėte!

Vidutinis reitingas / 5. Balsų skaičius:

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

Pasidalinkite šiuo straipsniu
Gamtos mokslų specialistė. Rašau straipsnius KAIPKADA.LT svetainei apie mūsų planetos gamtą, augmeniją ir gyvūnus. Susisiekti galite el. paštu: odeta@kaipkada.lt, bendras redakcijos telefonas: +370 695 72614
Rašyti komentarą