Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Tokios temperatūros dar nebuvo: 2024 m. sausis buvo šilčiausias sausis per visą istoriją

Odeta Bartkevičiūtė

Mokslininkų teigimu, vienintelis būdas sustabdyti pasaulinės temperatūros kilimą – smarkiai sumažinti šiltnamio efektą sukeliančių dujų išmetimą. Praėjusių metų buvo šilčiausias sausis pasaulio istorijoje, rašo „Reuters„.

Europos Sąjungos „Copernicus” klimato kaitos tarnybos (C3S) duomenimis, praėjęs mėnuo pranoko ankstesnį šilčiausią sausį, kuris buvo užfiksuotas 2020 m.

Primename, kad visi 2023 m. buvo pripažinti šilčiausiais planetoje nuo 1850 m. Pasak mokslininkų, temperatūros kilimą lėmė antropogeninė ir El Ninjo meteorologinis reiškinys, dėl kurio šyla Ramiojo vandenyno rytinės dalies paviršiniai vandenys.

Agentūros duomenimis, kiekvienas mėnuo nuo birželio mėnesio buvo karščiausias pasaulyje per visą stebėjimų istoriją, palyginti su atitinkamu mėnesiu ankstesniais metais.

„Šis sausis ne tik šilčiausias per visą istoriją, bet ir ką tik išgyvenome 12 mėnesių laikotarpį, kai buvo daugiau nei 1,5 laipsnio aukštesnė už priešindustrinį laikotarpį”, – sakė C3S direktoriaus pavaduotoja Samantha Burgess.

teigia, kad vienintelis būdas sustabdyti pasaulinės temperatūros kilimą – sparčiai mažinti šiltnamio efektą sukeliančių dujų išmetimą.

Tuo tarpu JAV mokslininkai teigė, kad tikimybė, jog -ieji bus dar karštesni nei praėjusieji metai, yra viena iš trijų, o tikimybė, kad jie pateks tarp penkių šilčiausių metų per visą istoriją, yra 99 proc.

Įvertink šį straipsnį

Suteikiame jums galimybę įvertinti mūsų turinį. Spustelėkite ant žvaigždės, kad įvertintumėte!

Vidutinis reitingas / 5. Balsų skaičius:

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

Pasidalinkite šiuo straipsniu
Gamtos mokslų specialistė. Rašau straipsnius KAIPKADA.LT svetainei apie mūsų planetos gamtą, augmeniją ir gyvūnus. Susisiekti galite el. paštu: odeta@kaipkada.lt, bendras redakcijos telefonas: +370 695 72614
Rašyti komentarą