Vandens gali būti ir per daug: štai keturi požymiai, kad geriate per daug vandens

Sandra Alšauskienė

Per didelis skysčių kiekis, vadinamas hiperhidratacija, gali būti toks pat žalingas organizmui ir dehidratacija.

Kaip sužinoti, ar geriate per daug vandens?

Per didelis vandens kiekis gali sukelti fizinį šalutinį poveikį, kuris rodo organizmo problemas, turinčias įtakos viskam – nuo inkstų iki širdies.

Kasdienio vandens suvartojimo stebėjimas yra vienas iš būdų įvertinti, ar turite sveikus vandens gėrimo įpročius, tačiau šie bendri taip pat yra įspėjamasis ženklas, kad per dažnai lankotės prie virtuvės čiaupo.

Jūsų šlapimas yra bespalvis

Nors visi žinome, kad tamsiai geltonas šlapimas yra dehidratacijos požymis, skaidrus šlapimas gali būti per didelio vandens kiekio suvartojimo požymis. Skaidrus šlapimas gali atrodyti sveikas, tačiau eidami į tualetą turėtume stengtis, kad jis būtų šviesiai geltono atspalvio. Skaidrus šlapimas gali kelti susirūpinimą, jei jį pastebite dažnai. Jei pastebite skaidrų šlapimą kelias dienas iš eilės, pabandykite sumažinti suvartojamo vandens kiekį ir pažiūrėkite, ar pastebėsite pokyčius.

Vanduo plastikinėje taroje

Galvos skausmas ir pykinimas

Ilgalaikiai galvos skausmai gali būti mažo natrio kiekio, kurį gali sukelti per didelis suvartojamo vandens kiekis, požymis. Jei druskos kiekis jūsų organizme yra mažas, dėl to ląstelės gali išsipūsti, o tai gali sukelti smegenų ląstelių spaudimą prie kaukolės.

Geriate vandenį, nors nejaučiate troškulio

Gerdami vandenį, kai nejaučiate troškulio, negalite nustatyti, ar jūsų jaučia troškulį, todėl greitai galite išgerti daug daugiau vandens, nei jums iš tikrųjų reikia.

Patinsta rankos, kojos ar lūpos

Bet kurios iš šių sričių patinimas gali reikšti, kad dėl per didelio vandens kiekio sutriko elektrolitų pusiausvyra. Veido audinių ląstelės gali atrodyti patinusios, jei geriate per daug skysčių.

 

Ši medžiaga skirta tik bendrai informacijai ir neturėtų būti naudojama kaip diagnozės ar medicininio patarimo pagrindas. Šioje svetainėje pateikiamos publikacijos yra pagrįstos naujausiais aktualiais ir moksliškai pagrįstais medicinos srities tyrimais. Vis dėlto, jei jums reikia diagnozės ar medicininio patarimo, būtinai kreipkitės į gydytoją ar konkrečios srities specialistą.

Įvertink šį straipsnį

Suteikiame jums galimybę įvertinti mūsų turinį. Spustelėkite ant žvaigždės, kad įvertintumėte!

Vidutinis reitingas / 5. Balsų skaičius:

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

Share This Article
Esu baigusi Vilniaus universiteto Medicinos fakultetą. Turiu aukštąjį išsilavinimą farmacijos srityje. Publikuoju straipsnius (KAIPKADA.LT interneto svetainėje) sveikatos ir sporto temomis. Susisiekti galite el. paštu: sandra@kaipkada.lt, bendras redakcijos telefonas: +370 695 72614
Leave a comment