Cukrus, nors ir yra svarbus energijos šaltinis, tačiau vartojamas dideliais kiekiais gali turėti neigiamą poveikį sveikatai. Cukraus perteklius gali sukelti nutukimą, diabetą, širdies ir kraujagyslių ligas ir kitas problemas. Todėl vis daugiau žmonių ieško alternatyvų, kad galėtų mėgautis saldžiu skoniu nekenkdami savo organizmui.
Vietoj cukraus galite naudoti kitus natūralius saldiklius, kurie turi mažiau kalorijų ir nėra tokie kenksmingi sveikatai.
Kuo galite pakeisti cukrų, jei jo atsisakote?
Atsisakyti cukraus nereiškia atsisakyti saldaus skonio. Yra įvairių natūralių cukraus pakaitalų, kuriuos galima naudoti mityboje.
Vengdami cukraus, galite naudoti tokius pakaitalus kaip stevija, medus, fruktozė, kokosų cukrus, uogų sirupas, juodoji melasa ar obuolių sirupas. Jais galima saldinti gėrimus ir maistą.
Kuo galima pakeisti cukrų mityboje?
Cukrų savo mityboje galite pakeisti natūraliai saldžiais maisto produktais, pavyzdžiui, vaisiais, uogomis, džiovintais vaisiais, sirupais be cukraus ar medumi. Šie maisto produktai suteiks maistui ir gėrimams saldų skonį nenaudojant pramoninio cukraus.
Kas yra natūralūs cukraus pakaitalai?
Natūralūs cukraus pakaitalai yra stevija, kurios glikeminis indeksas yra žemas, arba medus, kuriame yra daug naudingų maistinių medžiagų ir antioksidantų.
Kas yra stevija?
Stevija, vadinama “medaus žole”, yra augalas, kilęs iš Pietų Amerikos, tačiau nuo seno auginamas visame pasaulyje, taip pat ir mūsų šalyje. Jis žinomas dėl savo saldžių lapų, kurie naudojami kaip natūralus cukraus pakaitalas.
Tačiau stevija yra ne tik cukraus pakaitalas, joje taip pat yra daugiau kaip 50 įvairių maistinių medžiagų, įskaitant vitaminus, mineralus ir mikroelementus.
Viena iš naudingųjų stevijoje esančių medžiagų yra saponinas, pasižymintis priešuždegiminėmis ir atsikosėjimą mažinančiomis savybėmis. Jis taip pat padeda normalizuoti virškinimo sistemą. Šis augalas teigiamai veikia plaukų, nagų ir odos būklę, todėl dažnai naudojamas kosmetikoje.
Svarbiausias stevijos privalumas yra tas, kad ji yra natūrali ir saugi cukraus alternatyva. Jo reikia daug mažesnių kiekių nei kitų cukraus alternatyvų, pavyzdžiui, fruktozės.
Be to, steviją galima naudoti kaip vaistą cukraus kiekiui kraujyje mažinti, todėl ji yra vertingas produktas diabetu sergantiems žmonėms arba siekiantiems kontroliuoti cukraus kiekį kraujyje.
Atsisakius saldumynų galima gauti mažiau kalorijų ir pagerinti sveikatą. Tai gali padėti sumažinti diabeto, nutukimo ir kitų ligų, susijusių su dažnu cukraus vartojimu, riziką.
Tačiau staigus cukraus atsisakymas gali sukelti šiuos simptomus:
- Galvos skausmas
- Silpnumas
- Nuovargis
- Dirglumas
- Sumažėjusi koncentracija
Norint išvengti šių simptomų, rekomenduojama palaipsniui mažinti cukraus kiekį maiste.