Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Viskas turi ribas: Kiek arbūzų galima suvalgyti per dieną?

Mindaugas Bružas

Liepą – rugpjūtį prasideda arbūzų sezonas. Jau galite drąsiai jų nusipirkti ir mėgautis uogomis. Tačiau nereikėtų suvalgyti jų per daug, įspėja gydytojai. Kokia porcija laikoma saugia, ar galima valgyti arbūzą kasdien?

yra saldi . Jame yra apie 13 % sacharozės, fruktozės ir gliukozės (tai cukrūs). Be to, minkštime – visas rinkinys naudingų medžiagų: pektino, magnio, kalcio, natrio, kalio, fosforo, geležies, tiamino, riboflavino, niacino, folio rūgšties, karotino, askorbo rūgšties ir kt.

Tačiau tuo uogų privalumai nesibaigia:

  • arbūzų sudėtyje yra likopeno – antioksidanto, dėl kurio uogos yra raudonos ir kuris taip pat mažina aterosklerozės, širdies ligų riziką;
  • uogos pasižymi stipriu choleretiniu ir diuretiniu poveikiu, todėl gali kepenis ir inkstus nuo toksinų;
  • arbūzas yra labai mažai kaloringas – 100 g produkto yra tik 38 kcal, todėl dažnai vartojamas metant svorį ir iškrovos dienomis.
  • apskritai arbūzas naudingas imuninei sistemai ir, įrodyta, gerina nuotaiką.

Tačiau yra ir mažiau spalvinga arbūzo pusė.

Arbūzų persivalgius, gali sutrikti žarnyno veikla, atsirasti pilvo skausmai, vidurių pūtimas, o jei uogos laikomos netinkamai – dar galima apsinuodyti.

Yra ir rimtesnių kontraindikacijų. Arbūzų negalima valgyti sergant:

  • urogenitalinės sistemos ligomis;
  • inkstų akmenlige;
  • viduriavimu;
  • cistitu;
  • prostatitu;
  • esant vidurių pūtimui;
  • esant virškinimo trakto sutrikimams;
  • esant sunkios kasos ir prostatos patologijai.

Arbūzus sergant cukriniu diabetu (cukralige) į mitybos racioną reikėtų įtraukti atsargiai ir kiekvienu atveju geriau pasitarti su gydytoju. Be to, jei žmogus jau vartoja kokių nors diuretikų, reikia saugotis.

Arbūzų nauda

Ar galima arbūzą valgyti kasdien?

Į klausimą: „Ar galima valgyti daug arbūzų?” gydytojai turi tik vieną atsakymą: „Negalima”. Ir čia nesvarbu, ar esate visiškai sveikas, ar ne. Kaip jau buvo minėta, net įprastas persivalgymas šių uogų gali sukelti problemų.

Sveikam žmogui saugi arbūzo porcija per dieną yra 500 g, vaikams – nuo 80 iki 150 g. Be to, šios porcijos negalima suvalgyti vienu prisėdimu – vienu metu galima suvalgyti ne daugiau kaip 200 g uogų suaugusiajam ir 40-80 g vaikui. Tai reiškia, kad kasdien arbūzą galima valgyti – bet tik saikingai.

Nevalgykite arbūzų kartu su kitais angliavandeniais, taip pat nesilaikykite arbūzų , pataria gydytojai – tai gali būti pavojinga sveikatai.

Naudingas patarimas:

Nepamirškite, kad supjaustytą arbūzą reikia laikyti šaldytuve.

Įvertink šį straipsnį

Suteikiame jums galimybę įvertinti mūsų turinį. Spustelėkite ant žvaigždės, kad įvertintumėte!

Vidutinis reitingas / 5. Balsų skaičius:

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

Pasidalinkite šiuo straipsniu
Sekti:
Naujienų, įvykių ir patarimų autorius. KAIPKADA.LT portalo redaktorius. Susisiekti galite el. paštu: mindaugas@kaipkada.lt, bendras redakcijos telefonas: +370 695 72614
Rašyti komentarą