Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Vitaminų bomba: 6 priežastys, dėl kurių norėsite valgyti nektarinus kasdien

Sandra Alšauskienė

garsėja įspūdinga maistine verte. Šie vaisiai turi daug naudos, todėl būtinai jais mėgaukitės, kol jų yra turguose ir prekybos centruose. Nektarinai stiprina imunitetą, saugo regėjimą ir yra diabetikams. Apie nektarinų naudą papasakojo mitybos specialistė Monica Moreno.

Padeda numesti svorio

Nektarinuose esančios natūralios medžiagos kovoja su uždegimu ir padeda kovoti su nutukimu.

Skaidulos žarnyne vandenį paverčia į gelį panašia medžiaga ir neleidžia cholesteroliui bei riebalams absorbuotis į kraują. Tai padeda sveikai svorio. Tirpi ląsteliena taip pat mažina blogojo cholesterolio kiekį organizme.

Apsaugo nuo hipokalemijos

Hipokalemija – tai kalio trūkumas kraujyje, o didelis kiekis mineralų, esančių nektarinuose, gali padėti gydyti šią būklę.

Remiantis Harvardo medicinos mokyklos ataskaita, mažas kalio kiekis gali sukelti širdies raumens silpnumą ir jo ritmo sutrikimus. Kalis reguliuoja rūgščių ir vandens kiekį organizmo audiniuose. Jis padeda formuotis raumenims, palaiko augimą ir gerina nervinių ląstelių funkcionavimą.

Nektarinų nauda sveikatai

Reguliuoja kraujospūdį

Kalis padeda reguliuoti kraujospūdį, o nektarinuose gausu kalio. Nektarinuose esantis kalis atpalaiduoja kraujagyslių sieneles. Tačiau būkite atsargūs, nes inkstų ligomis sergantys neturėtų vartoti per daug nektarinų, nes juose esantys mineralai gali būti kenksmingi.

Kalis taip pat veikia kaip diuretikas ir gali sumažinti ekstraląstelinio skysčio tūrį, todėl šiek tiek sumažės kraujospūdis.

Gerina ląstelių sveikatą

Nektarinuose esantis vitaminas A skatina ląstelių vystymąsi, skatindamas nesubrendusias ląsteles išsivystyti į visiškai funkcionalias ląsteles.

Gerina akių sveikatą

Nektarinuose gausu luteino ir zeaksantino – karotenoidų, randamų tinklainėje. Beta karotinas palaiko akių sveikatą ir gali užkirsti kelią geltonosios dėmės degeneracijai.

Didesnis liuteino ir zeaksantino kiekis gali sumažinti kataraktos ir su amžiumi susijusios geltonosios dėmės degeneracijos riziką.

Padeda išvengti anemijos

padeda išvengti anemijos. Nektarinuose esantis vitaminas C padeda geriau įsisavinti geležį organizme.

Ši medžiaga skirta tik bendrai informacijai ir neturėtų būti naudojama kaip diagnozės ar medicininio patarimo pagrindas. Šioje svetainėje pateikiamos publikacijos yra pagrįstos naujausiais aktualiais ir moksliškai pagrįstais medicinos srities tyrimais. Vis dėlto, jei jums reikia diagnozės ar medicininio patarimo, būtinai kreipkitės į gydytoją ar specialistą.

Įvertink šį straipsnį

Suteikiame jums galimybę įvertinti mūsų turinį. Spustelėkite ant žvaigždės, kad įvertintumėte!

Vidutinis reitingas / 5. Balsų skaičius:

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

Pasidalinkite šiuo straipsniu
Esu baigusi Vilniaus universiteto Medicinos fakultetą. Turiu aukštąjį išsilavinimą farmacijos srityje. Publikuoju straipsnius (KAIPKADA.LT interneto svetainėje) sveikatos ir sporto temomis. Susisiekti galite el. paštu: sandra@kaipkada.lt, bendras redakcijos telefonas: +370 695 72614
Rašyti komentarą