Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Vos per vieną dieną iš vasaros į žiemą: Europoje užfiksuotas istorinis temperatūros kritimas

Kaipkada.lt

mėnesį Europoje įvyko vienas sparčiausių ir stipriausių temperatūros pokyčių per visą stebėjimų istoriją: nuo rekordiškai vasariškos šilumos mėnesio pradžioje iki rekordinio šalčio ir šalnų mėnesio pabaigoje. Apie tai rašo „The Watchers“.

Pranešama, kad per pirmąsias dvi balandžio savaites temperatūra visoje Europoje buvo rekordiškai aukšta. Neįprasta šiluma prisidėjo prie ankstyvo daugelio augalų žydėjimo. Tačiau balandžio viduryje šilumą pakeitė staigus orų pasikeitimas, lėmęs neįprastai žemą temperatūrą, šaltą lietų ir net sniegą (tai pajutome ir ).

Žydintys medžiai ir sniegas Lietuvoje

teigia, kad tokio ekstremalaus mėnesio Europa dar nėra mačiusi.

„Europa išgyvena patį ekstremaliausią kada nors buvusį mėnesį“, – sakė orų istorikas ir klimatologas Maximiliano Herrera.

Ryškiu tokių dramatiškų klimato pokyčių pavyzdžiu tapo Slovėnija. Balandžio 16 d., po daugiau nei dešimt dienų trukusių vasariškų orų, kai aukščiausia temperatūra viršijo +30 °C, šalis pranešė apie staigų orų pasikeitimą. Temperatūra nukrito iki nulio, o šaltį lydėjo stiprus vėjas, ir net sniegas

Labiausiai temperatūra nukrito rytų Slovėnijoje esančiame Podčerteko mieste, kur temperatūra nuo +27,2 °C nukrito vos iki +1 °C. Tai rekordinis temperatūros sumažėjimas – 26,2 laipsnio per vieną dieną.

Sniegas Vokietijoje / Skiresort nuotr.
Sniegas Vokietijoje / Skiresort.info nuotr.

Panašūs staigūs temperatūros pokyčiai įvyko visoje Vidurio Europoje ir smarkiai paveikė regiono žemės ūkį, ypač vaismedžius ir vynuogynus, kurie po ankstyvo žydėjimo tapo pažeidžiami.

Balandžio 23 d., daugelyje Europos šalių – nuo Suomijos iki Vokietijos ir Kroatijos – iškrito sniegas. Helsinkyje dėl ledinio lietaus ir sniego teko visiškai sustabdyti tramvajų eismą

Vokietijos kalnuose per dieną iškrito daugiau 40 cm sniego, o per pastarąsias penkias dienas – daugiau kaip metras.

Prognozuojama, kad balandžio 28 ir 29 d. didžiojoje Europos dalyje vėl bus šilčiau.

Įvertink šį straipsnį

Suteikiame jums galimybę įvertinti mūsų turinį. Spustelėkite ant žvaigždės, kad įvertintumėte!

Vidutinis reitingas / 5. Balsų skaičius:

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

Pasidalinkite šiuo straipsniu
Rašyti komentarą