Žarnynas turi įtakos daugeliui organizmo rodiklių, įskaitant streso lygį ir imunitetą. Tačiau daugelis žmonių nesusimąsto apie šio svarbaus organo sveikatą, kol neprasideda rimtos problemos. Ekspertai tikina, kad žarnyno būklę galima pagerinti paprastais patarimais.
Maisto netoleravimas
Kai kurie žmonės turi maisto netoleravimą – padidėjusį jautrumą tam tikriems maisto produktams ar gėrimams. Tai sukelia žarnyno uždegimą, dėl kurio sumažėja jų gebėjimas įsisavinti maistines medžiagas iš maisto. Paprastai maisto netoleravimas nustatomas tyrimais.
Padidinkite naudingųjų bakterijų skaičių
Manoma, kad žarnyne gyvenantys mikrobai turi daug įvairių sveikatai naudingų savybių. Pavyzdžiui, naudingosios bakterijos maitinasi nesuvirškintomis maisto dalelėmis (daugiausia skaidulomis) ir gamina papildomas maistines medžiagas. O valgant fermentuotą maistą, pavyzdžiui, raugintus kopūstus, kefyrą ir kombučą, gerųjų bakterijų kiekis žarnyne didėja.
Pakeiskite kavą arbata
Gera kava suteikia energijos ir turi tam tikros naudos sveikatai, tačiau kai kurie žmonės ją toleruoja blogiau nei kiti. Todėl žalioji arbata yra naudinga alternatyva. Pažymima, kad joje esantys polifenoliai yra naudingi žarnyno mikrobams.
Valgykite sveiką maistą
Mitybos racione turėtų būti pakankamai baltymų ir riebalų, taip pat skaidulinių medžiagų, esančių daržovėse. Specialistai pataria valgyti tris kartus per dieną ir patiems gaminti maistą, kad jis būtų įvairesnis.
Pakankamai miegokite
Miegas taip pat turi įtakos virškinimo sistemai ir žarnyno sveikatai. Todėl gydytojai rekomenduoja laikytis režimo ir kasdien miegoti 7-9 valandas.
Mažiau nervinkitės
Stresinių situacijų ne visada galima išvengti, tačiau kiekvienas turi galimybę išmokti susidoroti su sunkumais. Pastebėta, kad lėtinis stresas verčia nuolat dirbti antinksčius, kurie išskiria adrenaliną ir kortizolį. Be to, streso metu sumažėja kai kurių žarnyno bakterijų padermių, pavyzdžiui, Lactobacillus.