Žemę pasiekė itin retas dvigubas Saulės žybsnis, jis sukėlė galingiausią geomagnetinę audrą

Mindaugas Bružas

Australijoje ir Naujojoje Zelandijoje buvo pastebėtos auroros po to, kai plazmos išmetimas laikinai susilpnino Žemės apsauginį skydą.

Padidėjęs X klasės žybsnių skaičius rodo, kad artėjame prie Saulės maksimumo, o tai gali lemti dažnesnes geomagnetines audras ir galimas pasekmes Žemės infrastruktūrai.

Neseniai įvykęs X klasės žybsnis, suskilęs į du vienu metu įvykusius sprogimus, sukėlė Saulės vainikinės masės išmetimą, kuris trenkėsi į Žemę ir sukėlė galingiausią per šešerius metus geomagnetinę audrą.

Geomagnetinė audra saulės pliūpsnis

Šis įvykis yra dar vienas aiškus ženklas, kad greičiausiai pasiekė savo 11 metų aktyvumo ciklo, vadinamo Saulės maksimumu, viršūnę, o tai reiškia, kad artimiausiais mėnesiais gali atsidurti daugiau tokių potencialiai pavojingų Saulės audrų ugnies linijoje.

Toks sprogimas į kosmosą paleido didžiulį plazmos ir radiacijos debesį, vadinamą vainikinės masės išmetimu (CME), kuris sekmadienį (kovo 24 d.) prasiveržė į Žemės magnetosferą. Susidūrimas sukėlė smūgines bangas per nematomą planetos skydą ir laikinai jį susilpnino. Dėl to Saulės prasiskverbė giliau nei įprastai į atmosferą ir sukėlė auroras Australijoje ir Naujojoje Zelandijoje.

Norėdami pamatyti, kaip žybsnis atrodė per antžeminio teleskopo objektyvą, sekite šią nuorodą.

Kosminių orų prognozių centro duomenimis, per savo piką pasiekė stiprios (G4) audros statusą. Paskutinį kartą tokio stiprumo geomagnetinius sutrikimus Žemė patyrė 2017 m. rugsėjo mėn. Geomagnetinių audrų intensyvumas svyruoja nuo nedidelių (G1) iki itin stiprių (G5).

Įvertink šį straipsnį

Suteikiame jums galimybę įvertinti mūsų turinį. Spustelėkite ant žvaigždės, kad įvertintumėte!

Vidutinis reitingas / 5. Balsų skaičius:

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

Share This Article
Follow:
Naujienų, įvykių ir patarimų autorius. KAIPKADA.LT portalo redaktorius. Susisiekti galite el. paštu: mindaugas@kaipkada.lt, bendras redakcijos telefonas: +370 695 72614
Leave a comment