Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Žieminių česnakų sodinimas: 5 mažos gudrybės dideliam derliui gauti

Mindaugas Bružas

Pirmoji taisyklė – nesodinti česnakų toje pačioje vietoje dvejus metus iš eilės. mėgsta naują žemę. Manoma, kad į tą pačią vietą jį galima sodinti ne anksčiau po penkerių metų, – sako ekspertai, – tačiau ne visi turi tokią galimybę, todėl sodinimo vietą geriau kaitalioti bent kas dvejus trejus metus.

Žieminiai česnakai

Česnakai taip pat nemėgsta „gyventi” ten, kur ką tik nuimtas svogūnų . Jo taip pat nereikėtų sodinti po saulėgrąžų augalų (pomidorų, paprikų, baklažanų). Tačiau po melionų, moliūgų, cukinijų, taip pat po kopūstų ir ankštinių augalų žieminiai česnakai auga puikiai. Jis mėgsta braškių kaimynystę.

Antra, prieš sodinimą dirvos nereikėtų tręšti mėšlu. Česnakai mėgsta derlingą, bet neutralią dirvą, o mėšlas šiek tiek parūgština dirvą ir prisotina ją azotu. Geriausiai tręšimui tinka durpės, kuriomis reikia iškasti dirvą kastuvo smaigaliu. Ir į vieną kvadratinį metrą įterpti 20-30 g superfosfato ir 20 g kalio trąšų.

Žieminių česnakų sodinimas ir priežiūra

Apskritai žieminiai česnakai mėgsta lengvas – priesmėlio – dirvas, nemėgsta pavėsio ir drėgmės. Todėl, jei sklypas yra žemumoje, o dirvožemis sunkus, pasistenkite česnakams rasti aukštesnę vietą. Tačiau kartu dirvožemis neturėtų būti per tankus, antraip žiemą jis tiesiog išstums česnakus ir jie sušals. Tačiau per minkšta taip pat gali pakenkti – ji trauks žemyn, ir tada galvutės pasirodys mažos.

Trečia, kad česnakai nesusirgtų, prieš tai gerai išdžiovintas česnako skilteles galite 2-3 valandoms pamirkyti rausvame kalio permanganato tirpale. Geriausiam poveikiui pasiekti agronomai ir sodininkai rekomenduoja stiprų natrio chlorido tirpalą (valgomasis šaukštas litrui vandens) – tačiau minimalus – 2-3 minutės. Arba vario sulfato tirpalas (arbatinis šaukštelis 2 litrams vandens) – taip pat 3 minutes.

Česnakus reikėtų sodinti maždaug 10-15 cm atstumu. Jei laikysitės eilių, atstumas tarp jų turėtų būti bent 20-25 cm.

Nespauskite skiltelių per daug! Tai gali sutrikdyti šaknų augimą. Iškaskite maždaug rodomojo piršto gylio duobutę ir į ją įdėkite skiltelę. Nuo jo galiuko iki paviršiaus turėtų būti ne daugiau kaip 3-4 cm.

Kai kurie agronomai pataria česnakus sodinti didesniame gylyje – ypač jei vėluojate sodinti ir žadamos 3-4 dienų šalnos. Gilus sodinimas apsaugos skilteles nuo šalčio, tačiau gali turėti įtakos derliui.

Penkta, nepamirškite mulčiuoti. Jei prieš sodinimą dirva per sausa, palaistykite ją. Tačiau tik prieš pat sodinimą. Pasodinę nepamirškite duobučių mulčiuoti durpėmis, humusu arba pjuvenomis maždaug 2-5 cm. Rekomenduojama paskleisti krūmokšnius, kad ant lysvių būtų sulaikytas (t. y. būtų sukurta šilta antklodė). Pavasarį nepamirškite nuimti mulčio!

Įvertink šį straipsnį

Suteikiame jums galimybę įvertinti mūsų turinį. Spustelėkite ant žvaigždės, kad įvertintumėte!

Vidutinis reitingas / 5. Balsų skaičius:

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

TEMOS:
Pasidalinkite šiuo straipsniu
Sekti:
Naujienų, įvykių ir patarimų autorius. KAIPKADA.LT portalo redaktorius. Susisiekti galite el. paštu: mindaugas@kaipkada.lt, bendras redakcijos telefonas: +370 695 72614
Rašyti komentarą