Visų pirmą specialistai juos vertina pirmiausia dėl baltymų kiekio. Kiaušiniuose yra 11 g baltymų 100 g produkto. Vištos kiaušinyje yra visų nepakeičiamųjų aminorūgščių, kurių žmogaus organizmas negali pasigaminti pats. Svarbu tai, kad jų yra ne tik pačiame baltyme, bet ir trynyje. Kiaušinių maistinę vertę taip pat sudaro nemažai B grupės vitaminų ir vitaminų A ir D. Juose taip pat yra fosforo, seleno, cinko ir kalcio.
Kiaušinių maistinė vertė padeda numesti svorio
Mitybos specialistai rekomenduoja valgyti kiaušinius laikantis svorio metimo dietos. Kodėl?
Kiaušiniai yra mažai kaloringas maistas (1 kiaušinyje yra tik apie 75 kalorijos), kuriame taip pat yra daug maistingųjų medžiagų – būtent tai, ko reikia organizmui metant svorį.
Be to, pusryčiams valgomi kiaušiniai, kuriuose gausu baltymų, užpildo ir sumažina potraukį nesveikiems užkandžiams visą dieną.
Žmonės, besilaikantys sumažintos mitybos, vakarienei dažnai renkasi omletą, kuriame vyrauja baltymai ir daržovės.
Kiaušiniuose esantis cholesterolis nekenkia sveikatai
100 gramų yra daugiau kaip 370 mg cholesterolio. Jo poveikis cholesterolio kiekio kraujyje padidėjimui yra nedidelis. Kaip tai įmanoma?
Pirma, tolesni cholesterolio tyrimai parodė, kad su maistu gaunamo cholesterolio poveikis cholesterolio kiekiui kraujyje yra daug mažesnis nei kepenyse gaminamo cholesterolio.
Antra, didžiausią poveikį dideliam blogojo cholesterolio kiekiui turi sotieji riebalai, o kiaušiniuose yra mažai sočiųjų riebalų.
Be to, kiaušiniuose yra lecitino, kuris neleidžia riebalams kauptis ant kraujagyslių sienelių. Todėl sveikam žmogui kiaušiniuose esantis cholesterolis nekelia grėsmės, priešingai, dėl maistinių medžiagų gausos kiaušinių buvimas racione yra rekomenduojamas.
Vieninteliai kiaušiniai, kurie gali labai padidinti blogojo cholesterolio kiekį, yra kiaušiniai, kepti su daug riebalų, arba tie, kurie patiekiami su šonine.
Minkštai virti kiaušiniai yra sveikesni už kietai virtus kiaušinius
Dėl per ilgo terminio apdorojimo kiaušiniai praranda savo maistinę vertę, todėl geriau kiaušinius virti ne ilgiau kaip 4-5 minutes.
Be to, norint, kad kiaušiniai būtų lengvai virškinami, geriau valgyti minkštai virtus kiaušinius.
Ar šis turinys buvo naudingas?